Πρόσκληση συμμετοχής εκπαιδευτικών σε δύο ετήσια προγράμματα

Πρόσκληση συμμετοχής εκπαιδευτικών σε δύο ετήσια προγράμματα από τα cineγραφήματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων/ Chania Film Festival (CFF edu).

Καθώς είμαστε στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση του 7ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF) από 23 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2019, ξεκινάμε και 2 ετήσια ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ εκπαιδευτικά προγράμματα – στο πλαίσιο της δράσης cineγραφήματα- για την εκπαιδευτική κοινότητα των Χανίων και καλούμε τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Α. Κινηματογραφικός γραμματισμός (δια ζώσης, 12 επιμορφωτικές συναντήσεις, 120 επιμορφωτικές ώρες)

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς (όλων των βαθμίδων), φοιτητές/τριες, εμψυχωτές/τριες, γονείς και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τον κινηματογραφικό γραμματισμό. Απονέμεται βεβαίωση συμμετοχής.

Οι συμμετέχοντες/ουσες, αφού γνωρίσουν τις μεθόδους και τις τεχνικές με τις οποίες παράγονται οι κινηματογραφικές ταινίες ως πολιτιστικά προϊόντα (μελέτη και κριτική προσέγγιση “έτοιμων” οπτικοακουστικών προϊόντων), στη συνέχεια, χρησιμοποιούν τα οπτικοακουστικά εργαλεία, γίνονται οι ίδιοι παραγωγοί, αναπτύσσουν δεξιότητες προσωπικής έκφρασης, οργανώνουν και πραγματοποιούν απλές οπτικοακουστικές παρουσιάσεις (φωτογραφίζουν, βιντεοσκοπούν, κινηματογραφούν, δημιουργούν animation, κ.ά.). Κατόπιν, χρησιμοποιούν τις παραπάνω εμπειρίες και δεξιότητες για να οργανώσουν εργαστήρια οπτικοακουστικής έκφρασης για παιδιά (μέσα και έξω από τη σχολική τάξη). Οι επιμορφωτικές συναντήσεις έχουν εργαστηριακή μορφή και είναι δομημένες σε δύο ενότητες. Ενδεικτικό περιεχόμενο: Πρώτη Δράση: Η απόλαυση της θέασης (Το φιλμικό γεγονός ως κατασκευή. Η θέαση- εμπειρική προσέγγιση ταινιών. Μύηση σε τεχνικούς και πολιτιστικούς κώδικες: κάδρο, πλάνο, σκηνή, θέση κάμερας, φωτισμός κ.λπ. Η μουσική, οι ήχοι, οι σιωπές – Βωβός κινηματογράφος. Σύνδεση κινηματογράφου με άλλες μορφές έκφρασης). Δεύτερη Δράση: Η απόλαυση της δημιουργίας (Μύηση σε εργαλεία και κινηματογραφικές τεχνικές. Φωτογραφικό εργαστήρι. Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής. Δημιουργία οπτικοακουστικών προϊόντων).

Τόπος διεξαγωγής: Χανιά / Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής

Δηλώσεις συμμετοχής (έως 6 Οκτωβρίου 2019): https://forms.gle/z44EkJS6pun3KY498 Έναρξη συναντήσεων: 11-13 Οκτωβρίου 2019
Πληροφορίες: chaniafilmfestival@gmail.com

Β.  Κινηματογραφική Λέσχη για παιδιά στο Σχολείο (50 επιμορφωτικές ώρες – 6 δια ζώσης συναντήσεις)

Απευθύνεται στους/στις εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων οι οποίοι/ες επιθυμούν να οργανώσουν κινηματογραφικές λέσχες στο σχολείο τους (τα παιδιά μίας τάξης ή ομάδας μαθητών/τριών από διαφορετικές τάξεις του σχολείου). Ζητούμενο είναι οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά (ενίοτε και οι γονείς) στο πλαίσιο λειτουργίας της κινηματογραφικής λέσχης, να παρακολουθούν μέσα στο σχολείο ανά εικοσαήμερο μία κινηματογραφική ταινία και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες πριν ή μετά την προβολή (οκτώ κινηματογραφικές ταινίες στη διάρκεια μίας σχολικής χρονιάς). Απονέμεται βεβαίωση συμμετοχής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο κύριες δράσεις:

Α΄ δράση: Οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικοί, με τη βοήθεια των εμψυχωτών, σε δια ζώσης συναντήσεις ανά μήνα, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να προσεγγίσουν στο εργαστήρι -με στοχευμένες δράσεις (συζήτηση-προσέγγιση της ταινίας, κινηματογραφικά παιχνίδια, διαθεματικές δραστηριότητες)- μία κινηματογραφική ταινία.

Β΄ δράση: Στον επόμενο μήνα οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν την κινηματογραφική ταινία στους μαθητές/τριες τους, να επιλέξουν και να υλοποιήσουν δραστηριότητες οι οποίες είχαν προταθεί στην α΄ δράση.

Τόπος διεξαγωγής: Χανιά / Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής Δηλώσεις συμμετοχής (έως 15 Οκτωβρίου 2019 ) : https://forms.gle/b1F7qY6JLCSBMKb69

Έναρξη συναντήσεων: Εντός του Προγράμματος του 7ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους.
Πληροφορίες: chaniafilmfestival.edu@gmail.com

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΗΑΣ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δεδομένου ότι το 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων ετοιμάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα με προβολές, ειδικές εκδηλώσεις, εκθέσεις κ.α., καθώς και μια σειρά άλλες δράσεις που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, μείνετε συντονισμένοι στο site του Φεστιβάλ (www.chaniafilmfestival.com)

ΣΣ : Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Α.Π. 90780/Δ2 / 06-06-2019 και Α.Π. 123444/Δ7 βάση της θετικής εισήγησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) με το με αρ. πρωτ. 28/11-07-2019. Πεδίο εφαρμογής οι σχολικές μονάδες όλης της Κρήτης κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ και για όλο το σχολικό έτος 2019-2020.