CFF edu

CFFedu Logo - Chania Film Festival

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, για ακόμη μία σχολική χρονιά, σχεδιάζει, υλοποιεί και προσφέρει Εκπαιδευτικά Προγράμματα στην εκπαιδευτική κοινότητα και καλεί όσους/όσες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σ’ αυτά.

Σημειώνουμε ότι και για το σχολικό έτος 2022-23 η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ σε όλα τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα και τις Δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ των Εκπαιδευτικώνκαι των μαθητών/τριών που τα παρακολουθούν.

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μόνο ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις που ακολουθούν, αποκλειστικά ΜΕΧΡΙ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

Στο πλαίσιο αυτό, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων προσφέρει δύο (2) κατηγορίες Προγραμμάτων, ετήσιας διάρκειας και ταχύρρυθμης υλοποίησης.

Στα ετήσια προγράμματα προβλέπονται μηνιαίες συναντήσεις ενώ τα ταχύρρυθμα έχουν σύντομους κύκλους ανάπτυξης.

Τα Προγράμματα και οι Εκπαιδευτικές Δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων έχουν σχεδιαστεί για να υλοποιηθούν με την χρήση μεικτής μεθόδου διδασκαλίας δια ζώσης και εξ αποστάσεως (σύγχρονα και ασύγχρονα).

Όλα τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα και οι δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων υλοποιούνται με την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ έχουν και την έγκριση υλοποίησης στη Σχολική Κοινότητα από το Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν σχετικής θετικής εισήγησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.  [ Απόφαση 766/ΓΔ4 από 22-06-2022]

  

Ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

 Ματθαίος Φραντζεσκάκης

 

 

Δέκα χρόνια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, 2012-2022!!!...

Από την ίδρυση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων (CFF), δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη της κινηματογραφικής εκπαίδευσης και ευρύτερα της οπτικοακουστικής εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσονται εκπαιδευτικά προγράμματα κινηματογραφικού γραμματισμού και δημιουργίας. Κάθε χρόνο, οι δραστηριότητες δεν εξαντλούνται στο δεκαήμερο των προβολών και των εργαστηρίων. Με τη λήξη του Φεστιβάλ, όχι μόνο ξεκινούν οι προετοιμασίες της επόμενης χρονιάς, αλλά και η υλοποίηση των ετήσιων επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων και των βραχύχρονων δραστηριοτήτων.

Τα Προγράμματα έχουν επιμορφωτικό χαρακτήρα (απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές, φοιτητές, γονείς) και, ταυτόχρονα, έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς οι γνώσεις και οι δεξιότητες τις οποίες αποκτούν οι ενήλικες επιμορφούμενοι γύρω από τα ζητήματα του οπτικοακουστικού (κινηματογραφικού γραμματισμού) καλούνται να τις μεταφέρουν στην σχολική αίθουσα ή στο εργαστήρι, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δραστηριότητες με παιδιά και νέους.

Με τη συμμετοχή τους στα Προγράμματα, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες πραγματοποιούν βήματα προς τον κινηματογραφικό γραμματισμό τους.

∙Γνωρίζουν τις μεθόδους και τις τεχνικές µε τις οποίες παράγεται το κινηματογραφικό προϊόν (αφηγηματικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, animation κ.ά.).
∙ Αναπτύσσουν κριτική στάση απέναντι στα κινηματογραφικά προϊόντα (εκφραστικές συµβάσεις και οπτικά μέσα).
∙ Προσεγγίζουν κοινωνικά ζητήματα διαμέσου των κινηματογραφικών ταινιών.
∙ Χρησιμοποιούν τα  οπτικοακουστικά εργαλεία για την ανάπτυξη δεξιοτήτων προσωπικής έκφρασης (δημιουργία οπτικοακουστικών προϊόντων).

Ιδιαίτερη επιδίωξη για τους/τις εκπαιδευτικούς η απόκτηση δεξιοτήτων σχεδιασμού δραστηριοτήτων κινηματογραφικού γραμματισμού και υλοποίησής τους είτε στον σχολικό χώρο είτε στο πλαίσιο της άτυπης εκπαίδευσης.

Οι προτεινόμενες  δραστηριότητες είναι προσαρμοσμένες στο ηλικιακό επίπεδο των παιδιών στα οποία απευθύνεται (από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο), έχουν παιγνιώδη και ελκυστική μορφή, καθώς αποφεύγουν τον σχολειοποιημένο χαρακτήρα.

Οι επιμορφωτές είναι ακαδημαϊκοί, ειδικοί επιστήμονες, επαγγελματίες του κινηματογράφου, στελέχη της εκπαίδευσης και εκπαιδευτικοί- συνεργάτες/ιδες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων με εμπειρία στην εφαρμογή προγραμμάτων κινηματογραφικού γραμματισμού.

Στους επιμορφούμενους παρέχεται εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή (πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης). Παράλληλα, παρέχεται πλήρης εκπαιδευτική υποστήριξη.

Στους συμμετέχοντες δίνονται βεβαιώσεις ή / και πιστοποιήσεις από τον οργανισμό ACTAανάλογα με το πρόγραμμα.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ 2022-2023

 Α. Κινηματογραφική Λέσχη στο Σχολείο

Σύντομη περιγραφή: Ο εκπαιδευτικός και οι μαθητές/τριες της τάξης ή της σχολικής ομάδαςδημιουργούν μία κινηματογραφική λέσχη στο σχολείο.

Βαθμίδα εκπαίδευσης: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο/Λύκειο

Περιγραφή: Επιστροφή στον κοινωνικό χαρακτήρα του κινηματογράφου, με τη δημιουργία κινηματογραφικών λεσχών στις σχολικές μονάδες της Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης. Εκπαιδευτικός και μαθητές βλέπουν κινηματογραφικές αινίες (αφηγηματικές, ντοκιμαντέρ, animation κ.ά.). Στη συνέχεια, προσεγγίζοντας την ταινία,  υλοποιούν δραστηριότητες με παιγνιώδη μορφή και  γνωρίζουν τις μεθόδους και τις τεχνικές µε τις οποίες παράγεται το κινηματογραφικό προϊόν (κώδικες, εκφραστικές συµβάσεις και οπτικά μέσα).

https://forms.gle/p2otHRcBHGyB7fJbA

 
Β.CineΜαθήματα / Δημιουργώντας Ταινία σε Σχολικό Περιβάλλον

 Σύντομη περιγραφή: Εκπαιδευτικοί και σχολική κινηματογραφική ομάδα δημιουργούν ταινία μικρού μήκους ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ  σε Σχολικό Περιβάλλον, με έμφαση στο ντοκιμαντέρ που αντλεί υλικό από την τοπική και προφορική ιστορία.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ μόνο για σχολεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΧΑΝΙΩΝ

Βαθμίδα εκπαίδευσης: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο/Λύκειο

Περιγραφή:Οι συμμετέχοντες/ουσες προσεγγίζουν και παρουσιάζουν τους βασικούς όρους του κινηματογράφου και της κινηματογραφικής έκφρασης -με έμφαση στις αφηγηματικές ταινίες, διαμέσου του σχεδιασμού και της υλοποίησης βιωματικών δράσεων και ασκήσεων έκφρασης. Η παραπάνω γνώσεις και εμπειρίες μεταφέρονται στις σχολικές αίθουσες και η σχολική ομάδα με την υποστήριξη του προγράμματος και την εποπτεία του επιμορφωτή/τριας οδηγείται στην ολοκληρωμένη δημιουργία. Παρακολουθούν από κοινού επιμορφωτικές συνεδρίες για τις βασικές αρχές κινηματογραφικής δημιουργίας και γνωριμίας με τα μέσα του κινηματογράφου, επεξεργάζονται την σεναριακή τους πρόταση και με την υποστήριξη του προγράμματος και την εποπτεία του επιμορφωτή προχωρούν στα γυρίσματα της ταινίας. Ακολουθεί η αποκωδικοποίηση του υλικού και το μοντάζ της ταινίας. Η ολοκληρωμένη ταινία κάθε σχολικής ομάδας αναρτάται σε ειδικό κανάλι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Δήλωση συμμετοχής: https://forms.gle/rNmNWAzw6e2m4zvV9

 

 Γ. Φτιάξε μια φωτο-ιστορία!

Σύντομη περιγραφή:Εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες μιας σχολικής τάξηςή της σχολικής ομάδαςπροσεγγίζουν φωτογραφίες και δημιουργούν φωτογραφίες και φωτο-ιστορίες.

 Βαθμίδα εκπαίδευσης: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο/Λύκειο

Περιγραφή:Ζητούμενο των δραστηριοτήτων του προγράμματος είναι, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες να απολαύσουν τον μαγευτικό κόσμο της φωτογραφίας, να προσεγγίσουν εμπειρικά φωτογραφίες, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να αποκαλύψουν τις προθέσεις των δημιουργών φωτογράφων, να γνωρίσουν τα εργαλεία και τις τεχνικές της φωτογραφίας, και τελικά, να δημιουργήσουν φωτογραφίες Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν ανά μήνα σε επιμορφωτική, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως και μυούνται στη μελέτη φωτογραφικών κωδίκων και τεχνικών και στη δημιουργία φωτογραφικών προϊόντων. Στη συνέχεια οργανώνουν ένα φωτογραφικό εργαστήρι στη σχολική τάξη για τους μαθητές/τριές τους. Οι μαθητές/τριες φωτογραφίζουν και δημιουργούν φωτο-ιστορίες χρησιμοποιώντας τεχνικές δημιουργικής γραφής.

https://forms.gle/bUcb3W5Tah2eZgrD6

Δ. «Φωνές» - η προφορική ιστορία στο προσκήνιο

Σύντομη περιγραφή: Εκπαιδευτικοί και σχολική ομάδα διερευνούν θέματα προφορικής ιστορίας.

 Βαθμίδα εκπαίδευσης: Δημοτικό, Γυμνάσιο/Λύκειο

Περιγραφή: Οι συμμετέχοντες/ουσες ευαισθητοποιούνται, και πολλαπλασιαστικά τα μέλη της τοπικής κοινωνίας, σε ζητήματα τοπικής, δημόσιας και προφορικής ιστορίας και δημιουργούν, μετά από επιμόρφωση και εκπαίδευση, πυρηνική ομάδα ερευνητών προφορικής ιστορίας σε θεματικές περιοχές που συνδέονται με την ιστορία της Κρήτης. Αποκτούν δεξιότητεςιστορικής έρευνας, σχεδιασμού λήψης προφορικής συνέντευξης, τεχνικής επεξεργασίας υλικού προφορικών συνεντεύξεων, αρχειοθέτησης υλικού και δημιουργίας αποθετηρίου προφορικών συνεντεύξεων και αξιοποίησης προφορικών μαρτυριών για χρήση στην κοινότητα και στην εκπαίδευση.

https://forms.gle/c4gfnzeh39cf4vW47

 

Ε.Animation για παιδιά και εφήβους

 Σύντομη περιγραφή: Εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες μιας σχολικής τάξης ή της σχολικής ομάδας γνωρίζουν τους κώδικες  και εξοικειώνονται με τα εργαλεία και τις τεχνικές δημιουργίας animation. Κατόπιν δημιουργούν animation.

 Βαθμίδα εκπαίδευσης: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο/Λύκειο

Περιγραφή: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη γνωριμία και την εξοικείωση των επιμορφούμενων με τα σημειολογικά, ιδεολογικά, ψυχολογικά, αισθητικά τεχνάσματα-κώδικες διαμέσου της θέασης και προσέγγισης animation και ταυτόχρονη εξοικείωση με τεχνικές παραγωγής animation. Στόχος ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δραστηριοτήτων γραμματισμού και δημιουργίας animation -μικρές παραγωγές- στη σχολική τάξη από τους μαθητές/τριες ή στα δημιουργικά εργαστήρια στο πλαίσιο της σχολικής και της τυπικής -μη σχολικής- εκπαίδευσης.

https://forms.gle/Y61rCdC8FwkrMbyF8


Ζ. Κινηματογράφος και Δημιουργική Γραφή

 Σύντομη περιγραφή:Στρατηγικές (τεχνικές) συγγραφής κινηματογραφικών σεναρίων από ενηλίκους και παιδιά.

 Περιγραφή: Επιμορφωτικό πρόγραμμα με τη μεθοδολογία της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (προβλέπονται ανατροφοδοτικές σύγχρονες εξ αποστάσεως επιμορφωτικές συναντήσεις). Περιλαμβάνει προσεγγίσεις έτοιμων κινηματογραφικών προϊόντων/σεναρίων (δομή σεναρίων) και εργαστήρια συγγραφής σεναρίων. Οι επιμορφούμενοι/ες, διαμέσου ασκήσεων/δραστηριοτήτων, γνωρίζουν και εφαρμόζουν αριθμό τεχνικών συγγραφής σεναρίων. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν: το σενάριο στα κινηματογραφικά είδη, τα εκφραστικά μέσα, τα θεματικά μοτίβα, τη δομή της αφήγησης, τον ήρωα, την πλοκή, το ύφος, τον χώρο και τον χρόνο, τους διαλόγους κ.λπ.  Ταυτόχρονα προτείνονται τεχνικές μύησης των παιδιών στη συγγραφή σεναρίων (Γράφοντας πρωτότυπα σενάρια με τα παιδιά, Γνωριμία με τον πρωταγωνιστή-Το ταξίδι του πρωταγωνιστή, Πώς μετατρέπουμε μια λογοτεχνική ιστορία σε σενάριο; Οι κινηματογραφικές ταινίες ως ερεθίσματα και πρότυπα τεχνικής για τη συγγραφή σεναρίων ή αφηγήσεων, Ψηφιακές ιστορίες-DigitalStorytelling)

https://forms.gle/cuKdBtsF7N3cXJWk9


Η. Πρωινό στο cinema - Εργαστήρι δραστηριοτήτων

Σύντομη περιγραφή: Εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες μιας σχολικής τάξης πραγματοποιούν δίωρη επίσκεψη με εκπαιδευτικό χαρακτήρα σε τοπική κινηματογραφική αίθουσα ή αίθουσα-προσομοίωση (Στην Πόλη των Χανίων). Συμμετέχουν σε παιγνιώδεις δραστηριότητες κινηματογραφικού γραμματισμού.

 Διάρκεια:  2 ώρες (με δυνατότητα υλοποίησης δραστηριοτήτων στη σχολική αίθουσα πριν και μετά την επίσκεψη)

Βαθμίδα εκπαίδευσης: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο/Λύκειο

Περιγραφή:Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μία δίωρη επίσκεψη με εκπαιδευτικό χαρακτήρα μαθητών/τριών μιας σχολικής τάξης με τη συνοδεία εκπαιδευτικών σε τοπική κινηματογραφική αίθουσα ή αίθουσα-προσομοίωση. Οι συμμετέχοντες/ουσες, στο εργαστήρι δραστηριοτήτων θα γνωρίσουν τις μεθόδους και τις τεχνικές µε τις οποίες παράγεται το κινηματογραφικό προϊόν και θα αναπτύξουν δεξιότητες προσωπικής έκφρασης.

Υπάρχει δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τρεις δράσεις/εργαστήρια:

∙ Κινηματογραφικά παιχνίδια (θέαση κινηματογραφικής ταινίας και παιχνίδια γνωριμίας με τους κινηματογραφικούς κώδικες (μουσική, πρωταγωνιστές, ανατροπές, πλάνα, θέση κάμερας κ.ά.)
∙ Το σινεμά χθες και σήμερα (γνωριμία με τα βήματα εξέλιξης του κινηματογράφου -από τις πρώτες μηχανές αναπαράστασης της κίνησης, τις ταινίες των Αδελφών Λυμιέρ, τον βωβό κινηματογράφο έως σήμερα).
∙ Μια σκηνή από μία ταινία (μύηση στην κινηματογραφική δημιουργία με την κατασκευή μιας κινηματογραφικής σκηνής).

Παρέχεται η δυνατότητα (προαιρετικά) σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες να υλοποιήσουν δραστηριότητες στη σχολική τάξη, πριν και μετά την επίσκεψη.

https://forms.gle/Xeqg5WW6YYCAaUtaA

Δηλώστε συμμετοχή

 –ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022-

σε ένα ή περισσότερα από τα προγράμματα ή  τις  δράσεις συμπληρώνοντας την αίτηση που θα βρείτε στο τέλος κάθε προγράμματος.

 

 

 Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

TOP