Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Η περιφερειακή ενότητα Χανίων καλύπτει το δυτικό άκρο της Κρήτης.

Το μεγαλύτερο μέρος είναι ορεινό με κυριότερο ορεινό όγκο την οροσειρά των Λευκών Ορέων. Ανάμεσα στα μεγάλα και τα μικρότερα βουνά δημιουργούνται πολλές μικρές εύφορες πεδιάδες και κοιλάδες. Το φαράγγι της Σαμαριάς – το μεγαλύτερο της Ευρώπης- χαρακτηρίζει τον τόπο. Παραλίες αμμουδερές και κάποιες από αυτές με βότσαλα. Όλες με κρυστάλλινα καθαρά και γαλάζια νερά και πολύ ενδιαφέροντα βυθό. Ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον.

Η επίσκεψη στα χωριά της ενδοχώρας είναι μια συναρπαστική εμπειρία, τόσο για το τοπίο τους, όσο και για ιδιαίτερο χρώμα τους. Τα περισσότερα είναι ανέγγιχτα από τον τουρισμό και διατηρούν τα παραδοσιακά τους χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων την αρχιτεκτονική και τον παλιό τρόπο ζωής των κατοίκων. Εδώ, σε αυτά τα χωριά, ο επισκέπτης θα κατανοήσει τα ειδικά χαρακτηριστικά του Κρητικού λαού, θα απολαύσει την εμπειρία της φιλοξενίας. Φυσικά θα γευτεί τους καρπούς της τοπικής γης μαγειρεμένους με τους κανόνες της Κρητικής κουζίνας. Απλά, λιτά, ευρηματικά. Με πρώτες ύλες υποχρεωτικά εποχιακές, απαραίτητα τοπικές και με στόχο την ανάδειξη των γευστικών ιδιαιτεροτήτων τους δημιουργούνται γεύσεις που χαράσσονται βαθιά στη μνήμη. Το μεγαλείο της Κρητικής Διατροφής.

Ο τόπος είναι αρκετά πλούσιος. Παραδοσιακά, μια από τις κυριότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές ήταν, και εξακολουθεί να είναι, η γεωργία και η κτηνοτροφία. Επιπρόσθετα τα αξιοθέατα του τόπου, η μαγευτική φύση, η ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών και η παραδοσιακή φιλοξενία των ντόπιων έκαναν τον τουρισμό, μια από τις κύριες πλουτοπαραγωγικές πηγές για το νομό.

Η ιστορία του τόπου πάει πίσω στη Νεολιθική εποχή. Στο πέρασμα του χρόνου υπήρξε το κέντρο πολλών επαναστάσεων και αντιστασιακών πράξεων με ποιο πρόσφατο παράδειγμα στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που έγινε ένα από πλέον σημαντικά κέντρα αντίστασης κατά των Ναζιστών επιδρομέων.

Η Παραδοσιακή Μουσική και ο Χορός αποτελούν συστατικά στοιχεία του τόπου. Η κρητική μουσικοχορευτική παράδοση θεωρείται η πιο ζωντανή στον ελλαδικό χώρο. Από τα Ριζίτικα που συγκλονίζουν με την απλότητα και την ένταση τους μέχρι τους Κισαμίτικους σκοπούς που αμέσως συνεπαίρνουν τον ακροατή…

Τελικά πολλά είναι τα χαρακτηριστικά που μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τον επισκέπτη. Το ενετικό λιμάνι των Χανίων, η αρχαία ελιά των Βουβών, μοναστήρια και εξοχικά εκκλησάκια , ο Μπάλος, το Λαφονήσι, το φαράγγι της Σαμαριάς, τα γραφικά χωριά του Αποκόρωνα, οι γεμάτες εκπλήξεις «γωνίες» στα Σφακιά, η μαγική Σούγια, ο κοσμοπολίτικος Πλατανιάς… Ένας τόπος που προσφέρει μόνο δυνατές συγκινήσεις. Όμως εκείνο το στοιχείο που αφήνει το αποτύπωμα του σε όλους τους επισκέπτες είναι οι άνθρωποι του τόπου και η φιλοξενία τους !!!

Διοικητικά η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων αποτελείται από τους Δήμους:

Χανίων www.chania.gr

Πλατανιά www.platanias.gr

Κισσάμου www.kissamos.gr

Καντάνου – Σελίνου www.kantanouselinou.gr

Αποκορώνου www.apokoronas.gov.gr

Γαύδου gavdos-dimos.com

Δείτε περισσότερα :

https://www.incrediblecrete.gr/

http://www.crete.gov.gr/

TOP