Δημιουργική Γραφή στο Σχολείο – Ανακαλύπτοντας την απόλαυση της Γραφής

Τίτλος: «Δημιουργική Γραφή στο Σχολείο – Ανακαλύπτοντας την απόλαυση της Γραφής»

Περιγραφή Εργαστηρίου: Μπορεί η συγγραφή να γίνει απολαυστική; Με ποιους τρόπους μπορεί να αλλάξει η στάση των μαθητών/τριών απέναντι στον γραπτό λόγο; Υπάρχουν τρόποι βελτίωσης των κειμένων που παράγουν οι μαθητές/τριες ως προς τα δημιουργικά τους χαρακτηριστικά;

Στο εργαστήρι, ένα πλήθος στρατηγικών και δραστηριοτήτων δημιουργικής γραφής υλοποιούνται μέσα στον μαγευτικό κόσμο των λογοτεχνικών έργων και των εικόνων (έργα ζωγραφικής, φωτογραφίες, εικόνες των λογοτεχνικών βιβλίων, φωτογραφίες, κινηματογραφικές ταινίες). Αποτελούν αποτελεσματικές στρατηγικές/ερεθίσματα δημιουργικής γραφής στο σχολείο, στις οποίες κυριαρχούν οι απρόοπτες καταστάσεις/εκπλήξεις. Το κεντρίσματα της δημιουργικότητας των παιδιών μοιάζουν με παιχνίδια και ολόκληρη η διαδικασία που θα οδηγήσει στην παραγωγή λόγου είναι ένα απολαυστικό παιχνίδι, μακριά από τη γνωσιοθηρία και τη σχολική καθημερινότητα.

Απευθύνεται: Σε ομάδα 25 εκπαιδευτικών

Επιμορφωτής: Σταύρος Γρόσδος

Ημέρα Εργαστηρίου: Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Ώρα: 16:30-18:30

Διάρκεια: 2 ώρες

Τόπος Υλοποίησης: Πνευματικό Κέντρο Χανίων ή / και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom. (Στους/στις εκπαιδευτικούς θα αποσταλεί ο απαραίτητος σύνδεσμος).

 

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής

ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

 

 

Βιογραφικό Επιμορφωτή

Ο Σταύρος Γρόσδος είναι διδάκτορας Οπτικοακουστικού Γραμματισμού και Δημιουργικής Γραφής στην Εκπαίδευση (Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ.), με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική της Γλώσσας. Εργάσθηκε ως Σχολικός Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (2007-2018). Δίδαξε, ως εξωτερικός συνεργάτης, στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών ΤΟΥ Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τα ζητήματα της διδακτικής της γλώσσας, της διδακτικής της τέχνης, της δημιουργικής γραφής και του οπτικοακουστικού γραμματισμού. Έχει εισηγηθεί σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στον τομέα των επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Βιβλία του: Το πανηγύρι των χρωμάτων (1996), Δημιουργικά Χρωματιστά Παιχνίδια (1998), Γλώσσα και Τέχνη (2003), Ο ξένος, ο άλλος, ο διαφορετικός: Μήπως είμαι εγώ; (2005), Παιχνίδια φιλαναγνωσίας και αναγνωστικές εμψυχώσεις (2011), Δημιουργικότητα και Δημιουργική Γραφή. Από το παιδί γραμματέα στο παιδί δημιουργό κειμένων (2014), Εικόνα και Δημιουργική Γραφή (2017), Κινηματογράφος και Δημιουργική Γραφή. Μαθήματα κινηματογραφικού γραμματισμού (2018).

TOP