Το εργαστήρι του μικρού φωτογράφου

Εμψυχώτριες: Σταύρος Γρόσδος, Δρ. Οπτικοακουστικού Γραμματισμού και Δημιουργικής Γραφής στην Εκπαίδευση. Επιστημονικός συνεργάτης Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Ημέρα Εργαστηρίου:Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Ώρα: 18.00 – 20.00

Διάρκεια: 2 ώρες

Τόπος Υλοποίησης: Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Απευθύνεται: σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

 

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής

ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας )

 

Περιγραφή:

Ζητούμενο του εργαστηρίου είναι, διαμέσου εμπειρικών δραστηριοτήτων, οι συμμετέχοντες να σχεδιάζουν φωτογραφικά εργαστήρια, στα οποία τα παιδιά θα απολαμβάνουν τον μαγευτικό κόσμο της φωτογραφίας, θα προσεγγίζουν εμπειρικά φωτογραφίες, θα εκφράζουν τα συναισθήματά τους, θα ανακαλύπτουν τις προθέσεις των δημιουργών φωτογράφων, θα γνωρίζουν τα εργαλεία και τις τεχνικές της φωτογραφίας, και τελικά, θα δημιουργούν φωτογραφίες -απεικονίζοντας έννοιες- και φωτο-ιστορίες, χρησιμοποιώντας τεχνικές δημιουργικής γραφής.

 

Βιογραφικό:

Ο Σταύρος Γρόσδος είναι διδάκτορας Οπτικοακουστικού Γραμματισμού και Δημιουργικής Γραφής στην Εκπαίδευση (Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ.), με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική της Γλώσσας. Εργάσθηκε ως Σχολικός Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (2007-2018). Δίδαξε, ως εξωτερικός συνεργάτης, στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών ΤΟΥ Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τα ζητήματα της διδακτικής της γλώσσας, της διδακτικής της τέχνης, της δημιουργικής γραφής και του οπτικοακουστικού γραμματισμού. Έχει εισηγηθεί σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στον τομέα των επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Βιβλία του: Το πανηγύρι των χρωμάτων (1996), Δημιουργικά Χρωματιστά Παιχνίδια (1998), Γλώσσα και Τέχνη (2003), Ο ξένος, ο άλλος, ο διαφορετικός: Μήπως είμαι εγώ; (2005), Παιχνίδια φιλαναγνωσίας και αναγνωστικές εμψυχώσεις (2011), Δημιουργικότητα και Δημιουργική Γραφή. Από το παιδί γραμματέα στο παιδί δημιουργό κειμένων (2014), Εικόνα και Δημιουργική Γραφή (2017), Κινηματογράφος και Δημιουργική Γραφή. Μαθήματα κινηματογραφικού γραμματισμού (2018).

Σκοπός του Δικτύου είναι να δημιουργήσουμε μια «μικρή κιβωτό» ιδεών και παιδαγωγικών αντιλήψεων για ένα σχολείο ελεύθερο, ανοικτό και συνεργατικό με την παιδαγωγική Φρενέ:

• με έμφαση στις δεξιότητες έκφρασης, επικοινωνίας και συνεργασίας
• με την καλλιτεχνική έκφραση και τον κινηματογράφο
• με το τυπογραφείο και τα σχολικά έντυπα (σχολική εφημερίδα, μικρά βιβλία)
• με τη συνεταιριστική κοινότητα τάξης και με τα μαθητικά Συμβούλια σε κεντρικό ρόλο για τη λειτουργία της τάξης και του σχολείου με τα παιδιά να βιώνουν τη δημοκρατία στο σχολείο τους, να συνδιαμορφώνουν το περιβάλλον τους
• με τις δράσεις τους και
• με τα παιδιά να είναι οι ενεργοί, υπεύθυνοι και χειραφετημένοι πολίτες του σήμερα και του αύριο.

Για το Δίκτυο τα εργαστήρια θα συντονίσουν τα μέλη του Φωτεινή Δημοπούλου (δασκάλα) και Ιωάννα Κολοκυθά (νηπιαγωγός).

TOP