Τίτλος: «Απάντηση: Δημοκρατία»
Εμψυχωτές: Μαρία Δρακάκη και Αριστόκριτος Τομαζινάκης, Εκπαιδευτικοί
Απευθύνεται: σε ομάδα 20 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας «Απάντηση: Δημοκρατία» και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Ημέρα εργαστηρίου: Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020
Διάρκεια: 1,5 ώρες
Ώρα: 14.30-16:00
Χώρος Υλοποίησης: Πνευματικό Κέντρο Χανίων ή/και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom. (Στους/στις εκπαιδευτικούς θα αποσταλεί ο απαραίτητος σύνδεσμος).
Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής
ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας )
Περιγραφή: Το Μουσείο Σχολικής Ζωής αξιοποιώντας δημιουργικά επιλεγμένους φακέλους από τη συλλογή εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ: Εκπαίδευση και Πολιτισμός» αναδεικνύει τη δυνατότητατης εμψύχωσης δομικών συστατικών τους, δια της τέχνης με παιδαγωγικό πλαίσιο αναφοράς. Επιδίωξη, με αφορμή την ιστορική επέτειο του Πολυτεχνείου, να διαμορφωθεί στο σχολείο μια εναλλακτική διδακτική πρόταση για τον σχεδιασμό και την παρουσίαση αφιερωματικής συλλογικής έκφρασης στη σχολική κοινότητα. Η επεξεργασία της ιστορικής μνήμης έχει εδώ τον χαρακτήρα μιας εισαγωγικής αντιμετώπισης της σχέσης των καλλιτεχνικών γλωσσών και των νέων τεχνολογιών με το υλικό της και της διαμόρφωσης ενός μοντέλου βιωματικής ιστορικής αναζήτησης και αφομοίωσής της.
Ο επετειακός εορτασμός αντιμετωπίζεται δια μέσου πρωτότυπου ψηφιακού διαθεματικού σεναρίου από το αποθετήριο ΠΡΩΤΕΑΣ ως καταληκτικό μιας διαδικασίας δραστηριοτήτων που παρέχουν βαθμούς ελευθερίας στις ομάδες των μαθητών. Σκοπός η παρουσίαση στην κεντρική εκδήλωση του σχολείου να είναι αποτέλεσμα μιας βιωματικής συλλογικής διαδρομής -με βαθμούς ελευθερίας έκφρασης σε κάθε ομάδα- που θα προκύψει από τη διάδρασή τους με το ντοκιμαντέρ της εκπαιδευτικής τηλεόρασης «Γράμματα στο μέλλον» Το ζητούμενο είναι η αλλαγή της λογικής στην αναζήτηση των πηγών και η δημιουργική συμμετοχή όλων των μαθητών
Βιογραφικά Εμψυχωτών:
Ο Αριστόκριτος Τομαζινάκης είναι απόφοιτος του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Θεάτρου – Θεατρικού Παιχνιδιού «Λάκης Κουρετζής». Είναι Δ/ντής στο 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο ΔΔΜΝ-ΝΚ στα Χανιά, Πρόεδρος του Συλλόγου Παιδαγωγών–Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού «Παιδαγωγική Θεάτρου Κρήτης»(2010-12), εκπρόσωπος της ΟΙΕΛΕ, μέλος του ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ.
Εκπαιδευτής στο α) Π.Ε.Κ.Κρήτης, β) ΚΕΧ-ΜΑΙΧ, γ) ΛΑΕΚ σχετικά με την Παιδαγωγική Θεάτρου και το Θεατρικό Παιχνίδι και ως εισηγητής σε συνέδρια σχετικά με τα ΤΠΕ στην εκπαίδευση και τη Θεατρική Αγωγή. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Παίζει σε Θεατρικές Παραστάσεις για ενήλικες και έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις για παιδιά με τη μέθοδο του Θεατρικού Παιχνιδιού.
Έχει σχεδιάσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα Θεατρικού Παιχνιδιού για το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος.
Εφαρμόζει τη μέθοδο του Θεατρικού Παιχνιδιού στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία.
Η Μαρία Δρακάκη είναι δασκάλα και νηπιαγωγός, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης του τμήματος «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Από το 1998 ασχολείται με την οργάνωση και υλοποίηση της ιδέας του Μουσείου Σχολικής Ζωής. Είναι ιδρυτικό του μέλος του Μουσείου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του. Από το 2012 έως το 2018 υπηρέτησε ως Σχολική Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα προσανατολίζονται στις πολιτισμικές και μουσειακές σπουδές. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως σήμερα εργάζεται ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων και επικεντρώνεται στον σχεδιασμό βιωματικών εργαστηρίων σε πολιτιστικούς οργανισμούς στα πεδία «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ» ΚΑΙ «ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ» καθώς και στην ανάπτυξη και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο πεδίο της εκπαίδευσης ενηλίκων. Διατηρεί εβδομαδιαία στήλη για θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης στην εφημερίδα «ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» με τον τίτλο «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΩΣ»( http://www.haniotika-nea.gr/author/mdrakaki/)