Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου συνδιοργανώνουν το εργαστήριο Οπτικοακουστικών Τεχνών με τίτλο “ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΩΜΑ και η ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ”. Τα Χανιά και η Κέρκυρα ενώνουν τη συγγενή ιστορία με την ενέργεια των ανθρώπων τους για την υλοποίηση ενός εργαστηρίου που αφορά τη διερεύνηση των εναλλακτικών μορφών επαύξησης της οπτικοακουστικής αφήγησης με κεντρικό αντικείμενο το ψηφιακό σώμα στο ‘κινηματογραφικό πλάνο’ και τις σύγχρονες αφηγήσεις. Εισηγητής του εργαστηρίου από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι ο επίκουρος καθηγητής Άγγελος Φλώρος. Την επιμέλεια της δράσης φέρει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
Αντικείμενο Εργαστηρίου:
Στο εργαστήριο οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με συστήματα και συσκευές ψηφιακής καταγραφής τρισδιάστατων χώρων αλλά και με την αναγνώριση κινήσεων και χειρονομιών της ανθρώπινης παρουσίας. Θα παρουσιαστεί η τεχνική OPEN CV, ένα ανοιχτό προγραμματιστικό περιβάλλον που επιτρέπει την επεξεργασία των ανθρώπινων μορφών σε πραγματικό χρόνο. Με τη χρήση κάμερας βάθους και αναγνώρισης της ανθρώπινης φιγούρας θα διερευνηθούν οι προγραμματιστικές προεκτάσεις και η ψηφιακή επεξεργασία των δεδομένων στις οπτικοακουστικές παραγωγές και στις Τέχνες.
Θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίας οι οποίες θα κληθούν να υλοποιήσουν ένα διαδραστικό ή μη ψηφιακό έργο το οποίο θα εκτεθεί την τελευταία ημέρα του εργαστηρίου.
Σκοπός:
Σκοπός του εργαστηρίου αποτελεί η προσέγγιση νέων τεχνολογιών καταγραφής και επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται στις οπτικοακουστικές παραγωγές, όπως η χρήση του τρισδιάστατου ψηφιακού χώρου και η δημιουργική διαχείριση κινήσεων και χειρονομιών του ανθρώπινου σώματος στο κινηματογραφικό πλάνο. Οι συμμετέχουσες/χοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με α) την ψηφιακή επεξεργασία της ανθρώπινης παρουσίας στο πλάνο σε πραγματικό χρόνο μέσω της ‘εφαρμογής’ OPEN CV, β) τη διαχείριση ανθρώπινης παρουσίας στο προγραμματιστικό περιβάλλον της Processing με τη χρήση της κάμερας βάθους KInect και γ) τις δυνατότητες εμπλουτισμού της αφήγησης με τη χρήση καινοτόμων εργαλείων στις οπτικοακουστικές τέχνες.
Περίοδος διεξαγωγής και προϋποθέσεις
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά την περίοδο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. από την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου έως και τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου. Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν και ανοιχτή στο κοινό που διαθέτει στοιχειώδη αλλά απαραίτητη γνώση πάνω στον προγραμματισμό. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 15 άτομα. Απαραίτητη η χρήση φορητού υπολογιστή (ένας τουλάχιστον ανά ομάδα) με κατάλληλη κάρτα γραφικών για την επεξεργασία τρισδιάστατων γραφικών.
Πρόγραμμα Εργαστηρίου
Το εργαστήριο διαρκεί 4 ημέρες. Αποτελείται από 4 φροντιστηριακές διαλέξεις (tutorials) πάνω στην εκμάθηση των εργαλείων δίνοντας παράλληλα χρόνο στις ομάδες για την υλοποίηση έργου. Οι ομάδες θα είναι 3-4 ατόμων.
Παρασκευή 25/10
14:00-15:00: Εισαγωγή στη γλώσσα προγραμματισμού Processing, τη χρήση κάμερας και ειδικών εφέ
16:00-19:00: Εργαστήριο
Σάββατο 26/10
11:00-13:00: Γνωριμία με την κάμερα Kinect και τις δυνατότητες της
15:00-20:00: Εργαστήριο
Κυριακή 27/10
11:00-13:00: Επεξεργασία δεδομένων στην Processing
15:00-20:00: Εργαστήριο
Δευτέρα 28/10
11:00-17:00: Εργαστήριο
19:00-21:00: Έκθεση
Τόπος: Πνευματικό Κέντρο Χανίων
Εμψυχωτής: Άγγελος Φλώρος
Απευθύνεται: Σε ομάδα 30 ατόμων (εκπαιδευτικοί, φοιτητές/τριες, εμψυχωτές/τριες εργαστηρίων)
Βιογραφικό Εμψυχωτή
O Άγγελος Φλώρος είναι επίκουρος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου στον τομέα των διαδραστικών εγκαταστάσεων. Διδάσκει στο τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου (https://avarts.ionio.gr/gr/) και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ‘Ψηφιακές Μορφές Τέχνης’. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1997) και διαδραστικές τηλεπικοινωνίες στη Νέα Υόρκη, στο ITP (Interactive Telecommunication Program) της Tisch School of the Arts του πανεπιστημίου NYU (2002) στο οποίο ξεκίνησε και η ερευνητική του δραστηριότητα πάνω στην ενσωμάτωση καινοτόμων εφαρμογών της επιστήμης της πληροφορίας και του physical computing στις Τέχνες, στο Design και στην Αρχιτεκτονική.
Συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις, όπως η Prague Quaderenniale 2003, η Venice Biennale 2006, η 1η Thessaloniki Biennale 2008 και άλλες.
Από το 2019 είναι διευθυντής στο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών (https://avarts.ionio.gr/festival/2019/gr/description/) της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα.