Ενθουσιασμός και μεγάλη συμμετοχή στο διήμερο αφιέρωμα “ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 και τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019 στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό διήμερο με τίτλο ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων-Περιφέρεια Κρήτης. Για δυο βραδιές ο αύλειος χώρος του νέου Μουσείου φιλοξένησε λάτρεις του κινηματογράφου με δύο ξεχωριστές προτάσεις:

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019, το γαλλικό ντοκιμαντέρ À voix haute-La Force de la parole (Η δύναμη του λόγου) σε σκηνοθεσία Stéphane de Freitas ( 2017 | Γαλλία ) που ακολουθεί μια ομάδα φοιτητών από τα προάστια του Παρισιού, οι οποίοι παίρνουν μέρος σε έναν διαγωνισμό ρητορικής, αν και οι περισσότεροι δεν έχουν μιλήσει ποτέ δημόσια. Προβολή σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019, παρουσιάστηκε το «Κοντσέρτο για πιάνο και βωβό κινηματογράφο» με τον διακεκριμένο σολίστ και συνθέτη Γιώργο Σαλτάρη, ο οποίος επένδυσε ζωντανά με τη μουσική του την προβολή της ταινίας City Lights (Τα φώτα της πόλης) σε σκηνοθεσία Charles Chaplin (1931 | Αμερική).

Ένα αλλιώτικο ταξίδι στην 7η Τέχνη των δεκαετιών του 1920 και 1930, την εποχή που η μουσική δεν έπαιζε απλά συνοδευτικό αλλά πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη μιας κινηματογραφικής ταινίας, καθώς ελλείψει ομιλούντος διαλόγου, σε κάθε προβολή υπήρχαν επί σκηνής επαγγελματίες μουσικοί -ακόμα και ολόκληρες συμφωνικές ορχήστρες, που εκτελούσαν ζωντανά το soundtrack του φιλμ καθ’ όλη τη διάρκειά του.

Και τις δυο μέρες εκατοντάδες φίλοι του κινηματογράφου κατέκλυσαν τον αύλειο χωρο του Μουσείου απολαμβάνοντας τις προβολές αλλά και τον χώρο. Το διήμερο ήταν μέρος των προ φεστιβαλικών εκδηλώσεων εν όψει του 7ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων που θα υλοποιηθεί από 23 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.