Ελεύθερα κείμενα – Η ελεύθερη έκφραση στην πράξη

Εμψυχώτριες: Μαρία Βρεττοπούλου – Φωτεινή Δημοπούλου

Ημέρα Εργαστηρίου: Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Ώρα: 18:00 – 20:00

Διάρκεια: 2 ώρες

Τόπος Υλοποίησης: Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Απευθύνεται: Σε ομάδα 20 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής

ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας )

Περιγραφή:

Το να μιλάμε για ελεύθερο κείμενο σημαίνει ότι μιλάμε για τη γραφή. Γράφω αν έχω κάτι να πω σε κάποιον που δεν είναι εδώ: ωθούμενος από την βεβαιότητα ότι θα διαβαστώ, έχοντας την ελπίδα ότι θα ακουστώ. Στο σχολείο, κανονικά, μαθαίνει κανείς να γράφει προσμένοντας να του δοθεί η ευκαιρία να γράψει: πρόκειται για την Έκθεση (που δεν αρκεί να την βαφτίζουμε «παραγωγή γραπτού λόγου» για να αλλάξει χαρακτήρα). Το ελεύθερο κείμενο είναι το αντίθετο: αρχίζει να γράφει κανείς και λίγο λίγο μαθαίνει να γράφει. Ξέρω να γράφω γιατί γράφω. Γράφω γιατί ξέρω να γράφω. Το ελεύθερο κείμενο σε συνδυασμό με τη σχολική εφημερίδα και την αλληλογραφία επιτρέπει να ξαναβρούμε το νόημα της γραπτής επικοινωνίας: γράφω κάτι για να αναγνωστεί και διαβάζω αυτό που έχει γραφεί. (Από το βιβλίο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ του RenéLaffite και της ομάδας «Προς μια Θεσμική παιδαγωγική», μετάφραση: Χάρης Παπαδόπουλος).

Βιογραφικό Επιμορφωτών / Ομάδας

Η ομάδα του Δικτύου Συνεργατικών Σχολείων Χανίων αποτελείται από εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, όλων των ειδικοτήτων. Εκπαιδευτικοί που πιστεύουν ότι το σχολείο πρέπει να βρίσκεται σε καθημερινό διάλογο, ανταλλαγή και συναλλαγή με το περιβάλλον του. Η εμπειρία των ανθρώπων μέσα στο Δίκτυο γίνεται με τους όρους της Παιδαγωγικής Freinet και της Θεσμικής Παιδαγωγικής, με προσπάθεια για τη συμμετοχή όλων των μελών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, σε μια διαρκή άσκηση στη Δημοκρατία και τις δημοκρατικές αρχές οργάνωσης.
Σκοπός του Δικτύου είναι να δημιουργήσουμε μια «μικρή κιβωτό» ιδεών και παιδαγωγικών αντιλήψεων για ένα σχολείο ελεύθερο, ανοικτό και συνεργατικό με την παιδαγωγική Φρενέ:

  • με έμφαση στις δεξιότητες έκφρασης, επικοινωνίας και συνεργασίας
  • με την καλλιτεχνική έκφραση και τον κινηματογράφο
  • με το τυπογραφείο και τα σχολικά έντυπα (σχολική εφημερίδα, μικρά βιβλία)
  • με τη συνεταιριστική κοινότητα τάξης και με τα μαθητικά Συμβούλια σε κεντρικό ρόλο για τη λειτουργία της τάξης και του σχολείου με τα παιδιά να βιώνουν τη δημοκρατία στο σχολείο τους, να συνδιαμορφώνουν το περιβάλλον τους
  • με τις δράσεις τους και
  • με τα παιδιά να είναι οι ενεργοί, υπεύθυνοι και χειραφετημένοι πολίτες του σήμερα και του αύριο.

Για το Δίκτυο τα εργαστήρια θα συντονίσουν τα μέλη του Φωτεινή Δημοπούλου (δασκάλα), Μαρία Βρεττοπούλου (δασκάλα).

TOP