Παιδαγωγική Φρενέ Θεωρητική και πρακτική προσέγγιση Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο»

Εμψυχώτριες: Νίκη Κοκκινοπλίτη, εκπαιδευτικός , Ασπασία Καλησώρα, εκπαιδευτικός

Διάρκεια: 8 ώρες

Ημερομηνία: 27 Οκτωβρίου 2019

Τόπος: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χανίων

Απευθύνεται: Σε ομάδα 20-25 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Πρόγραμμα

Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2019, 10:00-14:00

 

Εργαστήρια:

1. Συνδέοντας το σχολείο με την κοινωνία και το δημόσιο χώρο (τάξη, αυλή, κοινότητα)

Σχεδιασμός - Εμψύχωση: Νίκη Κοκκινοπλίτη

Στο εργαστήριο θα σχεδιάσουμε και θα πραγματοποιήσουμε υπαίθριο εργαστήρι σχετικά με την επίσκεψη της τάξης μας σε ένα δημόσιο χώρο της γειτονιάς. Θα διερευνήσουμε τι δράσεις μπορούμε να υλοποιήσουμε με την ομάδα της τάξης μας ή σε συνεργασία με άλλες τάξεις και γονείς. Γιατί έχει αξία η επίσκεψη έξω στο πεδίο; Σύντομη παρουσίαση δράσεων του 21ου Νηπιαγωγείου Αθηνών, και του παιδαγωγικού υλικού που παρήχθη από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Επίσης θα αναφερθούμε στην υποστήριξη που μπορούμε να έχουμε στη διάρκεια της υλοποίησης ενός περιβαλλοντικού προγράμματος από φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Συζήτηση.

2.Μικρά Βιβλία

Σχεδιασμός - Εμψύχωση: Νίκη Κοκκινοπλίτη

Το «Μικρό Βιβλίο» είναι μια δημιουργική εργασία, κατά την οποία οι μαθητές αναπτύσσουν δεξιότητες (γνωστικές, κοινωνικές και επικοινωνιακές) με φυσικό και βιωματικό τρόπο διότι μαθαίνουν μέσα από τα ίδια τους τα έργα, κατανοούν τι μαθαίνουν και γιατί το μαθαίνουν. Οι μαθητές με ένα απλό χαρτί Α4 παράγουν σε πολλά αντίτυπα μικρά 8σέλιδα βιβλιαράκια για να διαβαστούν από τους συμμαθητές τους, τις οικογένειές τους, τους φίλους τους και από άλλες ομάδες συνομήλικων άλλων τάξεων. Οι μαθητές αυτενεργούν, ερευνούν και συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα έργο που θα δημοσιευτεί - που απευθύνεται σε πραγματικό κοινό. Στο εργαστήρι μας οι εκπαιδευτικοί θα δημιουργήσουν χειροποίητα Μικρά Βιβλία και θα δοθούν οδηγίες για δημιουργία Μικρών Βιβλίων ηλεκτρονικά.

Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, 17:00-21:00

  1. Προβολή ταινιών «Σελεστέν Φρενέ» & «Φερνάν Ουρί, παραγωγής του Φιλίπ Μεριέ
  2. Παρουσίαση: Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Κρήτης - Ασπασία Καλησώρα

Εργαστήριο:

«Η Συνέλευση των Παιδιών. Βιώνοντας τη Δημοκρατία στη σχολική τάξη και πράξη»

Σχεδιασμός -Εμψύχωση: Ασπασία Καλησώρα

Μιλώντας για ένα δημοκρατικό σχολείο, αυτό δεν θα μπορούσε να εννοηθεί χωρίς την ενεργό συμμετοχή όλων των μελών του, δηλαδή και των παιδιών. Τα παιδιά μπορούν και οφείλουμε να τους το επιτρέψουμε να αποτελούν τους πρωταγωνιστές της σχολικής τους καθημερινότητας. Για το λόγο αυτό και μέσω του θεσμού της σχολικής συνέλευσης, θα εξερευνήσουμε βιωματικά τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους για ζητήματα που τα αφορούν, να διαχειριστούν αποτελεσματικά το πολύπλοκο πλέγμα των σχολικών σχέσεων και να νιώσουν ότι συμμετέχουν ενεργά και ως ισότιμα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Βιογραφικά Εκπαιδευτών

 

Νίκη Κοκκινοπλίτη

Είναι νηπιαγωγός, εργάστηκε σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο για 10 χρόνια και από το 1996 υπηρετεί σε δημόσια νηπιαγωγεία. Τα τελευταία χρόνια εμψυχώνει βιωματικά σεμινάρια που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και που αφορούν τεχνικές και καλές πρακτικές σύγχρονων διδακτικών εφαρμογών για την προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία. Είναι ενεργό μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας "Το Σκασιαρχείο" Πειραματικοί Ψηλαφισμοί για ένα Σχολείο της Κοινότητας» που στόχο έχει τη διάδοση της Παιδαγωγικής Freinet στο ελληνικό δημόσιο σχολείο και εμψυχώνει εργαστήρια σχετικά με τα Μικρά βιβλία και το υπαίθριο σχολείο της κοινότητας.

 

Ασπασία Καλησώρα

Η Ασπασία Καλησώρα, εργάζεται ως δασκάλα στο ελληνικό δημόσιο σχολείο. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο ΠΜΣ «Πολιτισμός και Ανθρώπινη Ανάπτυξη» του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σήμερα, ως Υποψήφια Διδακτόρισσα και έχοντας ως ακαδημαϊκό αντικείμενο έρευνας την αντιαυταρχική εκπαίδευση, συνεχίζει την έρευνα και μελέτη των αντιαυταρχικών εκπαιδευτικών εγχειρημάτων στον Ελλαδικό χώρο της μεταπολιτευτικής περιόδου. Είναι ενεργό μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας «Το Σκασιαρχείο. Πειραματικοί Ψηλαφισμοί για ένα Σχολείο της Κοινότητας» και της Παιδαγωγικής Ομάδας Ρεθύμνου «Για ένα Δημοκρατικό Σχολείο».

  • Τα master class και τα εργαστήρια μπορούν να δεχτούν συγκεκριμένο αριθμών ατόμων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την δήλωση συμμετοχής.
  • Οι συμμετέχοντες θα πάρουν βεβαίωση παρακολούθησης

 

Δηλώστε συμμετοχή πατώντας εδώ!

TOP