Πορείες λαβυρίνθου

Τίτλος: «Πορείες λαβυρίνθου»

Εμψυχώτριες: Άννα Νεμπαυλάκη, Σοφία Μαρία Ξενάκη, Μαρία Δρακάκη

Ημέρα εργαστηρίου: Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Διάρκεια: 80 λεπτά

Ώρα: 16:30 – 18:00

Χώρος Υλοποίησης: Πνευματικό Κέντρο Χανίων ή/και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom. (Στους/στις εκπαιδευτικούς θα αποσταλεί ο απαραίτητος σύνδεσμος).

 

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής

ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ
(θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

 

Περιγραφή:

Με αφετηρία το εκπαιδευτικό υλικό από τη συλλογή του Μουσείου Σχολικής Ζωής «ΜΕΛΙΝΑ: Εκπαίδευση και Πολιτισμός» και συγκεκριμένα από την «ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ».

Ο όρος «λαβύρινθος» χρησιμοποιείται κυριολεκτικά και μεταφορικά. Στην κυριολεξία σημαίνει μια πολύπλοκη και δαιδαλώδη διαδρομή που αναφέρεται στο οικοδομικό ανάκτορο της Κνωσού, στη Μινωική Κρήτη. Μεταφορικά, ο λαβύρινθος χρησιμοποιείται για κάθε πολύπλοκη και δαιδαλώδη διαδρομή, συμπεριλαμβανομένης της διαδρομής αυτογνωσίας.

Στους ταραγμένους και αβέβαιους καιρούς που ζούμε σήμερα, έχουμε, συχνά, την αίσθηση ότι βρισκόμαστε μέσα σ’ έναν λαβύρινθο κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ίσως, αν συνειδητοποιήσουμε την ιδέα του εσωτερικού ταξιδιού αυτογνωσίας, καταλάβουμε τους δισταγμούς, τις στάσεις και τις επιλογές μας και αναζητήσουμε ερείσματα τέτοια με σεβασμό και ευθύνη για τον άλλον, η πορεία στον λαβύρινθο μπορεί να γίνει λιγότερο δύσβατη, η καθημερινότητα ευκολότερη και η ενσυναίσθηση για τον συνάνθρωπο μεγαλύτερη.

Η ενσυναίσθηση είναι ένα χάρισμα επικοινωνίας, το οποίο διαθέτουμε όλοι αλλά οι περισσότεροι αγνοούμε. Είναι, ουσιαστικά, η δύναμη και η ικανότητα που έχουμε να αισθανθούμε ό,τι αισθάνεται κάποιος συνάνθρωπός μας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να καταλάβουμε, να νιώσουμε αλλά και να γνωρίσουμε το άλλο άτομο, διότι μπορούμε να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του.

Οι δρόμοι των πόλεων είναι λαβύρινθοι. Η προσβασιμότητα στους δημόσιους χώρους είναι δύσκολη και είναι ακόμα δυσκολότερη για άτομα με κινητικά προβλήματα. Οι άνθρωποι δε δείχνουν καμία ενσυναίσθηση. Σίγουρα πολλά από τα προβλήματα μιας πόλης είναι αποτέλεσμα ελλιπούς πολεοδομικού σχεδιασμού, αλλά πάνω απ’ όλα, είναι ένδειξη ασέβειας προς τους συνανθρώπους μας.

Οι «Πορείες Λαβυρίνθου» αποτελούνται από 4 διαδρομές:

1.«Κυριολεκτική διάσταση του λαβυρίνθου»
Προβολή της ταινίας μικρού μήκους του Θοδωρή Παπαδουλάκη Ο αδερφός μου.
Παρουσίαση του διαδικτυακού τόπου RespectLife από την Αλεξάνδρα Μανουσάκη.

2.«Διαθέσεις που συνδέονται με την πορεία του λαβύρινθου»
Εμψύχωση Άννα Νεμπαυλάκη
Εκπαιδευτικό υλικό: «Φτου και Βγαίνω, 8 κρυψώνες αυτοεκτίμησης για να βρεις τον εαυτό σου και να παίξεις με τους άλλους», Καλειδοσκόπιο, Αθήνα 2018.
Οι διαθέσεις μας αποτυπώνονται στα χρώματα αλλά και τα χρώματα αποτυπώνουν τις διαθέσεις μας με τις οποίες πορευόμαστε στο λαβύρινθο.

3.«Ο ψυχισμός του λαβυρίνθου»
Εμψύχωση: Σοφία Μαρία Ξενάκη
Προβολή βίντεο της διαδραστικής εγκατάστασης της καλλιτέχνιδας «Λαβύρινθος».
Βιωματική διάδραση που αναδεικνύει μία πορεία μέσα σ’ έναν άλλο λαβύρινθο, μία διαδρομή μοναδική και ανεπανάληπτη χωρίς προσανατολισμό με στόχο πότε το κέντρο και πότε την έξοδο, τη λύτρωση.

4.«Συνάντηση-Σύνδεση-Σύνθεση»
Εμψύχωση: Μαρία Δρακάκη
Εκπαιδευτικό υλικό από τη συλλογή του Μουσείου Σχολικής Ζωής «ΜΕΛΙΝΑ: Εκπαίδευση και Πολιτισμός» και συγκεκριμένα από την «ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ» και την άσκηση «Λαβύρινθος» της Ελένης Μωραϊτη.
Ανάδειξη συνδέσεων με άλλες αναφορές και συμβολισμούς λαβυρίνθων από διάφορες μορφές τέχνης και ενθάρρυνση διαμοιρασμού των προσωπικών νοηματοδοτήσεων των συμμετεχόντων στις πολλαπλές αναγνώσεις τους, ώστε να αποκαλυφθεί το νήμα της σύνθεσης που καλλιεργεί εν τέλει την ενσυναίσθηση μέσα από τη συλλογικότητα.

 

 

Βιογραφικά Εμψυχωτριών

Η Άννα Νεμπαυλάκη είναι ειδική σύμβουλος στον Δήμο Χανίων σε θέματα παιδείας, δασκάλα και συγγραφέας. Το 2018 εκδόθηκε το βιβλίο της «Φτου και Βγαίνω, 8 κρυψώνες αυτοεκτίμησης για να βρεις τον εαυτό σου και να παίξεις με τους άλλους» από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα της συμβολής καλλιτεχνών από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την παραστατική τέχνη, τη λογοτεχνία, τη μουσική, την αρχιτεκτονική και τον κινηματογράφο, αλλά και ειδικών από την ψυχολογία, τη φιλοσοφία και την εκπαίδευση. Η έκδοση έγινε με τη συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης και την υποστήριξη του Λυκείου των Ελληνίδων Χανίων.

Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια. Τα τελευταία χρόνια σχεδίασε και υλοποίησε τις παρακάτω εκπαιδευτικές δράσεις:

  • Εργαστήρι για παιδιά σε συνεργασία με φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης για την έκθεση του Le Corbusier στο ΚΑΜ
  • Εργαστήρια για παιδιά στις Γιορτές Ρόκκας
  • Βιωματικά εργαστήρια για ενήλικες στο 6ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Χανίων

Είναι μέλος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Σχολικής και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Χανίων.

 

Η Μαρία Δρακάκη είναι δασκάλα και νηπιαγωγός, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης του τμήματος «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από το 1998 ασχολείται με την οργάνωση και υλοποίηση της ιδέας του Μουσείου Σχολικής Ζωής. Είναι ιδρυτικό μέλος του Μουσείου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων. Από το 2012 έως το 2018 υπηρέτησε ως Σχολική Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα προσανατολίζονται στις πολιτισμικές και μουσειακές σπουδές. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως σήμερα εργάζεται ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων και επικεντρώνεται στον σχεδιασμό βιωματικών εργαστηρίων σε πολιτιστικούς οργανισμούς στα πεδία «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ» ΚΑΙ «ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ» καθώς και στην ανάπτυξη και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο πεδίο της εκπαίδευσης ενηλίκων. Διατηρεί εβδομαδιαία στήλη για θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης στην εφημερίδα «ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» με τον τίτλο «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΩΣ» (http://www.haniotika-nea.gr/author/mdrakaki/)

 

H Σοφία-Μαρία Ξενάκη είναι εικαστικός και performer. Γεννήθηκε στα Χανιά το 1991 και παρουσίασε το ενδιαφέρον της για τη ζωγραφική και τον χορό από τα παιδικά της χρόνια. Το 2009 εισήχθη πρώτη, με υποτροφία, στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε με άριστα το 2015. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 φοίτησε στο Universidad Complutense της Μαδρίτης, με το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus. Από το 2016 ζει στα Χανιά, όπου δημιουργεί και διδάσκει ζωγραφική.

Έχει στο ενεργητικό της είκοσι ομαδικές εκθέσεις και δύο ατομικές. Επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις:

  • 'Τα Πάντα Ρει', Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Αθήνα
  • Art in The Lobby of King George, A Luxury Collection Hotel, Αθήνα
  • ‘Εικαστικοί των Χανίων ερμηνεύουν τον Πύργο της Βαβέλ’, Δημοτική Πινακοθήκη Χανιών
  • ‘Re-culture Festival’, Πάτρα
  • ‘Αλεξάνδρεια- Θεσσαλονίκη: 45+4 εικαστικές προτάσεις’, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Θεσσαλονίκη
  • 6η Μπιενάλε Φοιτητών, Αθήνα

Ατομικές εκθέσεις:

  • ΄Κίνηση Ζωής’, Mare Gallery, Χανιά
  • ΄Λαβύρινθος ’, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Χανιά
  • Εργαστήρι "Πορείες Λαβυρίνθου"
TOP