Με έντονη την παρουσία της ΜΕΛΙΝΑΣ το 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

«100 χρόνια Μελίνα Μερκούρη» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Μία έκθεση, ένα βιβλίο, μία πρεμιέρα συνθέτουν το μεγάλο αφιέρωμα του 8ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών στην Αιώνια Ελληνίδα, τη Μελίνα Μερκούρη.
Για 8η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, κάτω από δύσκολες συνθήκες, ανοίγει τις πύλες του στο κοινό. Αφιερωμένο φέτος στη Μελίνα Μερκούρη, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη γέννησή της.

Η ΤΑΙΝΙΑ

Η πρεμιέρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020 με μια ταινία – ντοκιμαντέρ, σε Α’ προβολή, με τον τίτλο «Μελίνα – Γεννήθηκα Ελληνίδα», παραγωγή της COSMOTE TV. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Πάνος Αγγελόπουλος. Μιλούν για τη Μελίνα και για το βραβείο “Μελίνα Μερκούρη” που πήραν, οι ηθοποιοί: Λένα Παπαληγούρα, Γιούλικα Σκαφιδά, Ιωάννα Παπά, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Λένα Δροσάκη, Λουκία Μιχαλοπουλου, Μαρίνα Ασλάνογλου, Ηρώ Μπέζου, Έλενα Μαυρίδου, Ιωάννα Κολιοπούλου, Ανθή Ευστρατιάδου. Επίσης, μιλούν  προσωπικότητες που τη γνώρισαν, όπως ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας,  η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη, η Νίκη Λαλιώτη, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σταμάτης Φασουλής, η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και η παραγωγός Φρόσω Ράλλη.
Συντελεστές: Σενάριο – Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος, Φωτογραφία: Σταύρος Παπουτσάς, Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Καλλίτση, Μοντάζ:  Εύα Μάθιου – Νίκος Μυλωνάς, Εκτέλεση Παραγωγής: Sound &Picture ltd, Παραγωγή: COSMOTE TV.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Στους δύο ορόφους του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, φιλοξενείται, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χανίων, μια μεγάλη έκθεση που περιλαμβάνει κινηματογραφικές και θεατρικές αφίσες, φωτογραφίες από τις καλλιτεχνικές και πολιτικές δραστηριότητές της,  δίσκους μουσικής, σπάνια θεατρικά προγράμματα, περιοδικά και αποκόμματα εφημερίδων, απ’ όλο τον κόσμο. Το υλικό καλύπτει τη χρονική περίοδο 1920 -1994 και φιλοδοξεί να αναδείξει την προσωπικότητα, την πορεία στο θέατρο και στον κινηματογράφο και το πολιτικό έργο της σπουδαίας αυτής Ελληνίδας.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Μέρος του υλικού αυτού, αποτυπώνεται σ’ ένα επετειακό βιβλίο που φέρει το όνομά της, με υπότιτλο, «όταν στην Ελλάδα ο Πολιτισμός έγινε πρωτοσέλιδο», αφιέρωμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στην «τελευταία Ελληνίδα θεά», όπως τη χαρακτήρισε ο ξένος Τύπος. Στο βιβλίο αυτό θυμόμαστε τον άνθρωπο, την καλλιτέχνιδα, την πολιτικό και τα οράματά της, παρακαταθήκη για τους τωρινούς και τους επόμενους. Τα οράματά της για τον Πολιτισμό και την Παιδεία. Το υλικό και η επιμέλεια, τόσο της έκθεσης όσο και του βιβλίου, ανήκουν στον Λευτέρη Λαμπράκη. Η έκδοση είναι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και των εκδόσεων «Πυξίδα της Πόλης».

Το φετινό πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ μπορούν να το παρακολουθήσουν οι φίλοι μας σε όλη την Ελλάδα διαδικτυακά – σε προστατευμένο περιβάλλον – στο www.chaniafilmfestival.com

Μέρος αυτού του προγράμματος θα παρουσιαστεί και στον φυσικό χώρο του Φεστιβάλ, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, καθημερινά 8.00 μ.μ. -10.00 μ.μ., καθώς και σε ειδικές προβολές που έχουν προγραμματιστεί. Αναλυτικά, θα υπάρχει ειδική ενημέρωση τις επόμενες ημέρες από το site του Φεστιβάλ.

Μείνετε συντονισμένοι στο www.chaniafilmfestival.com, αλλά και στα social media του Φεστιβάλ!!!
Facebook: Chania Film Festival
Instagram: chaniafilmfestival
Twitter: ChaniaFFestival

Το 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και τα Εκπαιδευτικά του Προγράμματα τελούν υπό την Αιγίδα: των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού
Υποστηρίζονται από: την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης
Αποτελούν συνδιοργάνωση: της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, των Δήμων Χανίων και Πλατανιά και της ΚΕΠΠΕΔΗΧ –ΚΑΜ.
Πραγματοποιούνται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Έχουν τη συνέργεια των σημαντικότερων φορέων του Κινηματογράφου, του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης.

Ολες οι δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων είναι με Ελεύθερη Είσοδο και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF)

21 – 31 Οκτωβρίου 2020, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και online στο www.chaniafilmfestival.com

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία!!!

Το Γραφείο Τύπου του 8ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF)