Το τραγούδι του χωρισμού (1940)

Το τραγούδι του χωρισμού - CFF

Το τραγούδι του χωρισμού (1940)

«Το τραγούδι του χωρισμού» είναι η πρώτη σύγχρονη ομιλούσα ταινία, της οποίας ολόκληρη η επεξεργασία έγινε σε ελληνικά εργαστήρια. Η μοναδική ταινία που υπογράφει ως Σκηνοθέτης ο μεγάλος Έλληνας παραγωγός, Φιλοποίμην Φίνος, καθώς και η ταινία στην οποία κάνει την πρώτη του εμφάνιση ο Λάμπρος Κωνσταντάρας (Αθήνα 13 Μαρτίου 1913 – Αθήνα 28 Ιουνίου 1985) ο σημαντικός Έλληνας ηθοποιός του Θεάτρου και του Κινηματογράφου.

Το 1938, ο Φιλοποίμην Φίνος ιδρύει στο Καλαμάκι τα «Ελληνικά Κινηματογραφικά Στούντιο» σε συνεργασία με τους Σκούρα, Προβελέγγιο, Χλοΐδη, και Δριμαρόπουλο. Η πρώτη εργασία τους βγαίνει στους Κινηματογράφους το 1939. Είναι η ταινία «Το τραγούδι του χωρισμού», η οποία διορθώνεται και ξαναπαρουσιάζεται στις 15 Απριλίου 1940. Σεναριογράφος, ο Δημήτρης Μπόγρης, ενώ ο Φίνος, εκτός από υπεύθυνος για τα τεχνικά ζητήματα, είναι και ο Σκηνοθέτης.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν, σε πρώτη εμφάνιση ο νεαρός ζεν πρεμιέ, Λάμπρος Κωνσταντάρας, και οι, Λήδα Μιράντα, Αλέκος Λειβαδίτης, Ευγενία Δανίκα, Κώστας Παπαγεωργίου, Νανά Παπαδοπούλου, Γιώργος Ανακτορίδης, Μαρία Μπενηψάλτη, Μίμης Μοσχούτης. Τη διεύθυνση Φωτογραφίας αναλαμβάνουν οι Αδελφοί Δριμαρόπουλοι, τη μουσική γράφει ο Γιώργος Μαλλίδης και τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Πέτρος Επιτροπάκης και η Ισμήνη Διατσέντου. Η διάρκεια είναι 75 λεπτά.

Η υπόθεση: Κατά την διάρκεια των διακοπών της σε ένα νησί, μια πλούσια Αθηναία ερωτεύεται ένα νεαρό ψαρά, ο οποίος όμως συνδέεται με μια φτωχή κοπέλα. Η πλούσια Αθηναία καταφέρνει να χωρίσει τον ψαρά από την αγαπημένη του, παίρνοντάς τον μαζί της στην Αθήνα, προκειμένου να τον αναδείξει σε μεγάλο τραγουδιστή. Ένα γράμμα όμως θα γίνει αφορμή να εγκαταλείψει ο νεαρός την πλούσια Αθηναία και να επιστρέψει στο νησί του και στην αγαπημένη του, που όλο αυτό το διάστημα τον περίμενε με καρτερία.

Η ταινία θεωρείτο χαμένη μέχρι το 1994, γιατί μετά ακριβώς από την παρουσίασή της, ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Φίνος συνελήφθη από τους Γερμανούς και το Στούντιό του, επιτάχθηκε και καταστράφηκε από τις δυνάμεις Κατοχής, με αποτέλεσμα να χαθεί το αρνητικό της ταινίας. Την αποκατάστασή της ολοκλήρωσε η Ταινιοθήκη της Ελλάδας από μια φθαρμένη κόπια που βρέθηκε στην Αίγυπτο.

Η ταινία σήμερα έχει ιστορική αξία, αλλά τότε που δημιουργήθηκε δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ο Φίνος θα πει, χρόνια αργότερα: «Ο Μπόγρης μας έδωσε ένα ωραίο σενάριο και εμείς φτιάξαμε ένα πιλάφι». Ωστόσο, αυτή η αποτυχία δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την πορεία του μεγάλου Δημιουργού. Το πάθος του για δημιουργία και το όραμά του για τον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο θα τον πεισμώσουν ακόμη περισσότερο, έστω κι αν οι συνθήκες ήταν αντίξοες και τα εμπόδια φάνταζαν ανυπέρβλητα.

Το υλικό που παρουσιάζεται στα «Μικρά Ταξίδια», προέρχεται από την επίσημη σελίδα της Φίνος Φιλμ.

Το τραγούδι του χωρισμού - CFF

Δείτε Επίσης

VIEW ALL -
TOP