Τίτλος: Δυναμώνοντας τη φωνή των παιδιών. Μιλώντας για μια δημοκρατική-ανθρωπιστική παιδεία
Εμψυχώτρια: Ασπασία Καλησώρα, εκπαιδευτικός
Διάρκεια: 2 ώρες
Ημερομηνία: Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020, ώρα 16:00-18:00
Απευθύνεται: Σε ομάδα 20 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Τόπος: Πνευματικό Κέντρο Χανίων ή / και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom.
Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής
ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ
(θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
Περιγραφή:
Σε μια εποχή όπου η ενεργή και δημοκρατική συμμετοχή όλων οφείλει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της κοινωνικής μας συνύπαρξης, το σχολείο, ως κοινότητα μάθησης, έχει κεντρικό ρόλο στην εκπαίδευση των παιδιών σε συλλογικές διαδικασίες ενεργούς συμμετοχής και λήψης αποφάσεων σχετικά με ζητήματα που αφορούν στο σύνολο της σχολικής τους ζωής. Μιλώντας αρχικά για τα δικαιώματα των παιδιών όπως αυτά κατοχυρώνονται νομικά και από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (άρθρα 12 και 15), στη συνέχεια θα συμμετέχουμε σε μια εικονική σχολική συνέλευση θέτοντας από κοινού όρους και προϋποθέσεις προκειμένου να ενισχύσουμε την έννοια της δημοκρατικής παιδείας στο σχολικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Η Ασπασία Καλησώρα, εργάζεται ως δασκάλα στο ελληνικό δημόσιο σχολείο. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο ΠΜΣ «Πολιτισμός και Ανθρώπινη Ανάπτυξη» του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σήμερα, ως Υποψήφια Διδακτόρισσα και έχοντας ως ακαδημαϊκό αντικείμενο έρευνας την αντιαυταρχική-δημοκρατική εκπαίδευση, συνεχίζει την έρευνα και μελέτη ανάλογων εκπαιδευτικών εγχειρημάτων στον Ελλαδικό χώρο της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Πρόσφατα, μαζί με τον Γιώργο Μόσχο (π.Συνήγορο του Παιδιού) συνέγραψαν το βιβλίο-οδηγό με τίτλο: «Η συνέλευση των παιδιών. Τα πρώτα βήματα άσκησης στη δημοκρατία. Στόχος του είναι να συμβάλλει στην εμπέδωση της δημοκρατίας στα σχολεία, μέσα από τη βιωματική διαπαιδαγώγηση των παιδιών στις δημοκρατικές αξίες και στο ρόλο των ενεργών πολιτών, μέσω διαδικασιών όπου προάγεται η συνεργασία, η συζήτηση, ο αλληλοσεβασμός, η κατανόηση και βελτιώνονται οι δεξιότητες των μαθητών για από κοινού λήψη αποφάσεων και προσπάθεια βελτίωσης του σχολικού περιβάλλοντος, των σχέσεων και της σχολικής ζωής
Ως ενεργό μέλος της παιδαγωγικής ομάδας «Το Σκασιαρχείο. Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας», συμμετέχει συστηματικά ως συντονίστρια και επιμορφώτρια των πιλοτικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και εφαρμογής της παιδαγωγικής Φρενέ στη Δημόσια Εκπαίδευση.