Το βλέμμα του κινηματογραφιστή και η συνάντησή του με την πραγματικότητα

Εισηγητής: Διονυσία Κοπανά, σκηνοθέτης

Ημέρα Εργαστηρίου: Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Ώρα: 12.00 – 14.00

Διάρκεια: 2 ώρες

Τόπος Υλοποίησης: Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Απευθύνεται: στους φίλους και τις φίλες του κινηματογράφου

 

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής

ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας )

 

Περιγραφή:

Σε αυτή την παρουσίαση θα μιλήσω για το πώς προσεγγίζω την πραγματικότητα μέσα από το δημιουργικό ντοκιμαντέρ. Για τις αβεβαιότητες και τα ερωτήματα στα οποία κάθε φορά καλούμαι να απαντήσω ξεκινώντας την περιπέτεια μιας ταινίας. Για την προσπάθειά να βρεθεί ένα αισθητικό ανάλογο, μια γλώσσα, ώστε να αναδειχθούν οι ιστορίες της πραγματικότητας.
Δεν υπάρχει μόνο μια αλήθεια. Κάθε ένας από εμάς, έχει την δική του αλήθεια.
Η πραγματικότητα, έχει να κάνει με την ερμηνεία που της δίνουμε κάθε φορά.
Είναι πολυδιάστατη , σε διαρκή αλλαγή. Η προσέγγιση της είναι μια διαδικασία διαρκείας. Είναι μια πορεία εξωτερικής και εσωτερικής αναζήτησης. Ο δημιουργός βρίσκεται σε μια ενδιάμεση θέση μεταξύ της εξωτερικής και εσωτερικής του πραγματικότητας.
Το ντοκιμαντέρ δεν είναι απλά η καταγραφή της πραγματικότητας .
Είναι η αποκάλυψη της. Η δημιουργική ανάπλαση της.
Η πραγματικότητα μοιάζει σαν πηλός στα χέρια του κινηματογραφιστή. Έτσι προσπαθεί να την μορφοποιήσει, να την αποδώσει με τον τρόπο που αυτός την βλέπει. Από την δική του οπτική γωνία. Να την αναδείξει με τους δικούς του αισθητικούς όρους χρησιμοποιώντας την κινηματογραφική γλώσσα
Όσο πιο προσωπική είναι η ματιά του δημιουργού, όσο πιο ιδιαίτερος ο τρόπος γραφής του, τόσο μεγαλύτερη απήχηση έχει στον θεατή, τόσο πιο στέρεα και οικουμενική είναι η ταινία. Και απολύτως έντιμη.

 

Βιογραφικό:

Η Διονυσία Κοπανά είναι σκηνοθέτης. Σπούδασε ψυχολογία και κινηματογράφο στην Αθήνα και Ιστορία της Τέχνης στην Ιταλία. Εργάστηκε σε παραγωγές στην τηλεόραση, στη διαφήμιση, στον Κινηματογράφο και στο Θέατρο. Δούλεψε ως φωτογράφος και αρθρογράφος σε περιοδικά. Έχει επίσης ασχοληθεί και με τη θεατρική σκηνοθεσία, τη συγγραφή σεναρίων ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας. Έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Από το 2007 διδάσκει Κινηματογράφο και Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ σε ΙΕΚ, σε χώρους σεμιναρίων και σε δημόσια σχολεία. Παράλληλα πραγματοποιεί σεμινάρια σκηνοθεσίας ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.

TOP