CINEγραφήματα: Καλή αντάμωση τον Σεπτέμβρη με περισσότερες προβολές, γυρίσματα και δημιουργίες

Ένας δίχρονος κύκλος cineγραφημάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων έκλεισε αυτό το Σαββατοκύριακο κι ένας νέος κύκλος, μεγαλύτερος και πλουσιότερος, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη με περισσότερα κινηματογραφικά παιχνίδια, επιμορφωτικές συναντήσεις, ημερίδες, συνέδρια, και, βέβαια, περισσότερα «γυρίσματα» και περισσότερες δημιουργίες οπτικοακουστικών προϊόντων.
Εφέτος τα θέματα ήταν: (α) Πώς δημιουργούμε ντοκιμαντέρ με τα παιδιά; και (β) Οργανώνουμε κινηματογραφικές Λέσχες για παιδιά. Πραγματοποιήθηκαν οκτώ διήμερες συναντήσεις (συνολικά 70 ώρες επιμόρφωσης και δράσης).
Οι συμμετέχοντες/ουσες (εκπαιδευτικοί, φοιτητές/τριες, εμψυχωτές/τριες, γονείς) γνώρισαν τις μεθόδους και τις τεχνικές με τις οποίες παράγονται οι κινηματογραφικές ταινίες ως πολιτιστικά προϊόντα (μελέτη και κριτική προσέγγιση “έτοιμων” οπτικοακουστικών προϊόντων), στη συνέχεια χρησιμοποίησαν εμπειρίες και δεξιότητες για να οργανώσουν εργαστήρια οπτικοακουστικής έκφρασης για παιδιά (μέσα και έξω από τη σχολική τάξη), να οργανώσουν εκδηλώσεις ανοιχτές στην τοπική κοινωνία και να πραγματοποιήσουν με τα παιδιά απλές οπτικοακουστικές παρουσιάσεις (φωτογραφίζουν, βιντεοσκοπούν, κινηματογραφούν).
Είμαστε έτοιμοι για την οργάνωση εργαστηρίων κινηματογραφικού γραμματισμού σε όλη τη χώρα (δια ζώσης ή με ασύγχρονη και σύγχρονη επικοινωνία) όπου κληθούμε:
ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ (δέκα εργαστήρια-80 επιμορφωτικές ώρες)
– Κινηματογραφικός γραμματισμός 
Πρώτη Δράση: Η απόλαυση της θέασης (Είναι η εικόνα η πραγματικότητα; Οι ψυχολογικοί μηχανισμοί της θέασης, Τα βήματα προσέγγισης μιας κινηματογραφικής ταινίας, Μύηση σε τεχνικούς και πολιτιστικούς κώδικες, Φωτογραφικό εργαστήρι, Σύνδεση κινηματογράφου με άλλες τέχνες, Εργαστήρι σεναρίου-δημιουργικής Γραφής).
Δεύτερη Δράση: Η απόλαυση της δημιουργίας (Μύηση σε εργαλεία και κινηματογραφικές τεχνικές, Δημιουργία οπτικοακουστικών προϊόντων).
Τρίτη Δράση: Παράλληλες δράσεις, 
Τέταρτη Δράση: Δράσεις ανοιχτές στην τοπική κοινωνία

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ (τέσσερα εργαστήρια-20 επιμορφωτικές ώρες)
– Κινηματογραφική Λέσχη για παιδιά

ΤΡΙΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ (οκτώ εργαστήρια-50 επιμορφωτικές ώρες)
– Δημιουργώντας ντοκιμαντέρ με τα παιδιά 
Το πλαίσιο της δημιουργίας. Το πλαίσιο της πρόσληψης. Οι προθέσεις του δημιουργού. Μύηση σε τεχνικούς και πολιτιστικούς κώδικες του ντοκιμαντέρ. Η έρευνα στο ντοκιμαντέρ και η συγγραφή σεναρίου. Η τέχνη της συνέντευξης. Σύνδεση ντοκιμαντέρ με άλλες τέχνες. Σύνδεση ντοκιμαντέρ με γνωστικά αντικείμενα. Δημιουργώντας ντοκιμαντέρ στην τάξη με τα παιδιά – στάδια παραγωγής (επιλογή θέματος, οργάνωση ερευνητικών ομάδων κ.λπ.).

Ευχαριστούμε 
Τον Σταύρο Γρόσδο και την Χαρά Ανδρεάδου (επιστημονικούς συνεργάτες και εισηγητές)
Τους εκπαιδευόμενους που μαζί κάνουμε τα 2 τελευταία χρόνια αυτό το ταξίδι
Τα σχολεία ( μαθητές, δασκάλους και καθηγητές , γονείς) στα οποία έγιναν οι πειραματικές εφαρμογές του προγράμματος.
Ευχαριστούμε τους συνεργάτες που παρείχαν διευκολύνσεις και υποστήριξη.

Συνεχίζουμε τον Σεπτέμβρη με ακόμα περισσότερες δράσεις , σε όλη την Κρήτη, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων CineΜαθήματα, CineΓραφήματα, Αληθινές Ιστορίες/Crete Education Documentary Project (CR.E.DOC), Κρήτη Προφορική Ιστορία/Creta Oral History και Ρυθμός και Κρουστά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Καλό καλοκαίρι σε όλους