Τα ίχνη οδηγούν στην Κρήτη…

Είναι γνωστές οι ενέργειες της Περιφέρειας Κρήτης για τη δημιουργία Film Office, με στόχο την υλοποίηση κινηματογραφικών παραγωγών στο νησί. Ένα εγχείρημα που γνωρίζει βήματα επιτυχίας. Αυτό που μάλλον αγνοούμε οι περισσότεροι είναι το γεγονός ότι η Κρήτη έχει χρησιμοποιηθεί ως κινηματογραφικό πλατό εδώ και 63 χρόνια!!! Τα Μικρά Ταξίδια στον κόσμο του Κινηματογράφου παρουσιάζουν ταινίες – άγνωστες στο ευρύ κοινό – που γυρίστηκαν στην Κρήτη…

Tracks lead to Crete - CFF

I’ll met you by moonlight (Η απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε) / 1957

Η ταινία είναι βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Βρετανού στρατιώτη, περιηγητή και συγγραφέα, W. Stanley Moss. Το σενάριο αφορά στην επιχείρηση που στήθηκε στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για τη σύλληψη του Γερμανού στρατηγού, Heinrich Kreipe.

Γυρίστηκε το 1957, σε σκηνοθεσία των Μάικλ Πάουελ/ Michael Powell - Εμέριτς Πίμπερμπουργκερ / Emeric Pressburger και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Πρωταγωνιστεί ο Dirk Bogarde.

Το 1944 οι Ναζί βρίσκονται στην Κρήτη. Οι Βρετανοί αξιωματικοί, Patrick Leigh Fermor ή Φιλεδέμ (Dirk Bogarde) και ο καπετάνιος Bill Stanley Moss (David Oxley) της Εκτελεστικής Υπηρεσίας Ειδικών Επιχειρήσεων φτάνουν στο νησί. Τον Απρίλιο του 1944, με τη βοήθεια της Κρητικής Αντίστασης, απαγάγουν τον Γερμανό στρατηγό Kreipe / Κράιπε. Τον κρατούν σ’ ένα απομονωμένο όρμο στην άκρη του νησιού μέχρι που τον μεταφέρουν στο Κάιρο, την έδρα των Βρετανικών Δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Μεγάλη Βρετανία, στη Νότια Γαλλία και στις Άλπεις. Αρκετές σκηνές γυρίστηκαν στην περιοχή της Κνωσού στο Ηράκλειο της Κρήτης.

I’ll met you by moonlight - CFF

Moon Spinners (Τα ίχνη οδηγούν στην Κρήτη) / 1964

Σε σκηνοθεσία James Neilson και με πρωταγωνιστές τους Elli Wallach, Joan Greenwood, Hayley Mills, Ειρήνη Παπά και τη μεγάλη πρωταγωνίστρια του βωβού κινηματογράφου Pola Negri, η ταινία, παραγωγή της Disney, γυρίστηκε το 1964, στην τότε ήσυχη παραθαλάσσια περιοχή της Ελούντας.

Η Αγγλίδα μουσικολόγος Frances Ferris (Joan Greenwood) και η νεαρή ανιψιά της Nikky Ferris (Hayley Mills) ταξιδεύουν στην Κρήτη καταγράφοντας ελληνικά λαϊκά τραγούδια για το BBC. Στην Ελούντα, εγκαθίστανται σε ένα πανδοχείο που ονομάζεται «The Moon-Spinners». Γνωρίζονται με τους ανθρώπους του πανδοχείου, που είναι απασχολημένοι με την προετοιμασία ενός γάμου. Ο νεαρός έφηβος γιος της ιδιοκτήτριας Σοφίας (Ειρήνη Παπά) φλερτάρει με την ανιψιά της μουσικολόγου κι ένα παραμύθι γεννιέται με φόντο την πανέμορφη φύση της ανατολικής πλευράς του νησιού.

The Moon Spinners - CFF

The Naked Brigade (Γυμνή Ταξιαρχία) / 1965

Σε σκηνοθεσία του Maury Dexter, διεύθυνση φωτογραφίας του σπουδαίου Αριστείδη Καρύδη Φουκς και μουσική του Μενέλαου Θεοφανίδη, η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Κρήτη.

Μια Αγγλίδα βρίσκεται στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής και συνεργάζεται με τους Κρητικούς Αντιστασιακούς για την απελευθέρωση του νησιού. Εκτός από την Shirley Eaton και τον Ken Scott, πρωταγωνιστεί μια πλειάδα Ελλήνων ηθοποιών, όπως η Μαίρη Χρονοπούλου, η Σόνια Ζωίδου, η Ελένη Ζαφειρίου, ο Κώστας Μπαλαδήμας, ο Άρης Βλαχόπουλος, ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, ο Ζαννίνο κι άλλοι.

Δείτε Επίσης

VIEW ALL -
TOP