Αντιρατσιστικές ταινίες στην αμερικάνικη Ιστορία
Από την «ανάγκη» στην συνειδητοποίηση

Όταν το 1944 η Αμερική «γύριζε» το «The negro soldier» είχε ανάγκη στρατιώτες για τον πόλεμο. Έπρεπε να περάσουν 70 και πλέον χρόνια για να ψάξει την ψυχή της και να συνειδητοποιήσει ότι τα βήματά της μέσα στο χρόνο χαράχτηκαν από λευκούς και μαύρους μαζί… Έπρεπε να περάσουν 70 και πλέον χρόνια για να φτάσει στο «I Αm not your negro». Σημαντικός ενδιάμεσος σταθμός το «A Raisin in the Sun».

CFF - Anti Racist Movies

The negro soldier (1944)

Η ταινία «The negro soldier» είναι ένα ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Stuart Heisler και παραγωγή Frank Capra. Πρόκειται για την πρώτη ταινία που αντιμετωπίζει τους μαύρους με σεβασμό, ενώ η προβολή της υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Καταγράφοντας την προσφορά των μαύρων στην κοινωνία, σε καιρό πολέμου και ειρήνης, η ταινία είχε στόχο να ενθαρρύνει τους Αφροαμερικάνους να καταταγούν στον αμερικάνικο στρατό, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από την οθόνη παρελαύνουν και μιλούν μαύροι επιστήμονες, αθλητές, καλλιτέχνες, μουσικοί και στρατιώτες. Παρόλα ταύτα, όπως σημειώνεται και στην εφημερίδα New York Times, η ταινία αποφεύγει να θίξει τα ρεαλιστικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι μαύροι. Παραμένει εντούτοις σημαντικό το γεγονός ότι επιλέχθηκε να ψηφιοποιηθεί και να διατηρηθεί στο Εθνικό Αρχείο του Κογκρέσου, γιατί θεωρήθηκε σημαντική για την Ιστορία.

Η ταινία διατίθεται ελεύθερη στον ιστότοπο του YouTube: Δείτε Εδώ

CFF - The Negro Soldier

Α Raising in the Sun (1961)

Το 1961, γυρίστηκε η ταινία «A Raisin in the Sun», σε σκηνοθεσία Daniel Petrie, από την Columbia Pictures. Για πρώτη φορά, το καστ της ταινίας ήταν εξ ολοκλήρου μαύροι. Μέχρι τότε, οι μαύροι ερμήνευαν μικρούς και χαρακτηριστικούς ρόλους στις ταινίες. Το σενάριο ήταν της Lorraine Hansberry, η οποία είχε γράψει και το θεατρικό έργο. Ήταν η πρώτη μαύρη δημιουργός που έργο της ανέβηκε στο Broadway. Πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν οι ίδιοι ηθοποιοί που έπαιξαν και στο θεατρικό, οι Sidney Poitier, Ruby Dee, Claudia McNeil, Diana Sands, Ivan Dixon, Louis Gossett, Jr. και John Fiedler. Το έργο επικεντρώνεται στις περιπέτειες μιας οικογένειας μαύρων του Σικάγου κατά την εγκατάστασή της σε μια γειτονιά λευκών. Πρόκειται για ένα οικογενειακό δράμα, το οποίο θίγει θέματα που δημιουργούνται από τη διαφορετικότητα των ανθρώπων, γενεαλογική, θρησκευτική, πολιτική. Η Ruby Dee κέρδισε το βραβείο National Board of Review, ως καλύτερη ηθοποιός. Ο Poitier και η McNeil ήταν υποψήφιοι για τα Golden Globe Awards, ενώ ο Petrie έλαβε ένα ειδικό "Gary Cooper Award" στο Φεστιβάλ των Καννών. Το 2008 γυρίστηκε το remake της ταινίας.

CFF - Raisin In The Sun

I Αm not your negro (2016)

Η ταινία «I Am not your Negro» είναι ένα ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Raoul Peck, βασισμένη στο ημιτελές χειρόγραφο του James Baldwin. Αφηγητής ο Samuel L. Jackson. Η ταινία ερευνά την Ιστορία του ρατσισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσα από τις αναμνήσεις του Baldwin και των Ηγετών των Κινημάτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Medgar Evers, Malcolm X και Martin Luther King Jr., καθώς και τις προσωπικές του παρατηρήσεις για την αμερικανική Ιστορία. Πρόκειται για την ταινία – σταθμό, που αναφέρεται στους αγώνες για την κατοχύρωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Προτάθηκε για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ στα 89α βραβεία Όσκαρ και κέρδισε το Βραβείο BAFTA για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ. Αξίζει να το δείτε!

CFF - I am Not Your Negro

Δείτε Επίσης

VIEW ALL -
TOP