1913 Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Σπάνια κινηματογραφικά επίκαιρα από το Ιστορικό Γεγονός

CFF - 1913 Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Το Δεκέμβριο του 1913 η Κρήτη ενώνεται με την Ελλάδα. Οι Κρητικοί μετά από αλλεπάλληλες μάχες και έχοντας κερδίσει την αυτονομία τους, ξεκίνησαν τον αγώνα για την ενοποίηση με την Ελλάδα. Πρωτεργάτης του ιστορικής αυτής περιόδου υπήρξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Επίκεντρο του εορτασμού της Ένωσης ήταν τα Χανιά, τα οποία επί τουρκοκρατίας πρωτοστάτησαν στον αγώνα για την Ελευθερία. Το γεγονός έλαβε χώρα τυπικά την 1η Δεκεμβρίου του 1913, στο ενετικό φρούριο του Φιρκά, στην είσοδο του λιμανιού των Χανίων, όταν υψώθηκε η Ελληνική σημαία από τους Κρήτες επαναστάτες, Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Αναγνώστη Μάντακα, παρουσία του Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, του Βασιλιά Κωνσταντίνου και του Ναύαρχου Παύλου Κουντουριώτη. Ο κινηματογράφος της εποχής αυτής δεν είχε μόνο ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Πολλές από τις ταινίες που προβάλλονταν είχαν ως θέμα τους επίκαιρα γεγονότα με πανελλήνια ή και παγκόσμια σημασία, πολλές από αυτές κατέγραφαν την Ιστορία τότε που δημιουργείτο.

Στα κοσμοπολίτικα Χανιά ο φωτογράφος Περικλής Διαμαντόπουλος αποτυπώνει την ιστορία στις φωτογραφικές του γυάλινες πλάκες και κινηματογραφικό συνεργείο καταγράφει σε φιλμ το σημαντικό αυτό γεγονός. Μέσα από το φακό μιας ξύλινης χειροκίνητης κινηματογραφικής μηχανής 35 χιλιοστών εύφλεκτου φιλμ η ιστορία θα μείνει αναλλοίωτη 107 χρόνια μετά.

Τα επίκαιρα ανήκουν στη Διεύθυνση Μουσείου – Αρχείου της ΕΡΤ. Το απόσπασμα που ακολουθεί προέρχεται από το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ « Πανόραμα του Αιώνα».

CFF - 1913 Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Δείτε Επίσης

VIEW ALL -
TOP