Warning: Constant WP_TEMP_DIR already defined in /var/www/vhosts/chaniafilmfestival.com/archive.chaniafilmfestival.com/wp-config.php on line 110
1931. «Έξω φτώχεια!» των Αδελφών Γαζιάδη • Archive Chania Film Festival

1931. «Έξω φτώχεια!» των Αδελφών Γαζιάδη

 

Έξω φτώχεια! των Αδελφών Γαζιάδη - CFF

Τίτλοι τέλους για την Dag films.

Στις αρχές του 1931, η εταιρεία Dag films των Αδελφών Γαζιάδη παρουσίασε την τελευταία της ταινία - είχαν προηγηθεί «Οι Απάχηδες των Αθηνών» και το «Φίλησέ με Μαρίτσα» - με τον τίτλο «Έξω φτώχεια!». Σκηνοθέτης της ταινίας, όπως και σε όλες τις παραγωγές της εταιρίας, ήταν ο Δημήτρης Γαζιάδης και οπερατέρ ο Μιχάλης Γαζιάδης. Πρωταγωνιστές, η νεαρή ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου, Βάσω Μανωλίδου, ο μπριλάντες ηθοποιός της Ελληνικής Σκηνής, Ιωάννης Ιατρού και ο τενόρος του Ελληνικού Μελοδράματος, Βάσος Αργύρης.

Η ταινία διαφημίστηκε ως ηχητική, αφού υπήρχε μουσική υπόκρουση και τραγούδια από δίσκους του γραμμοφώνου. Όπως τόνιζε η διαφήμιση «…πρόκειται για μια σύγχρονη κωμική ιστορία, παρμένη από της καθημερινή ζωή μας. Θα γελάσετε με την καρδιά σας και θα ξεχάσετε τις πίκρες σας». Η ξεκαρδιστική ιστορία περιείχε «Έρωτα, Αγωνία Περιπέτεια» & «Γέλια, Θρίαμβο, Πανζουρλισμό». Σημαντικό ντοκουμέντο, εκτός από την ίδια την ταινία, υπήρξαν τα εναέρια πλάνα της: «Ιδήτε την Ελλάδα φωτογραφημένην από αεροπλάνου διά πρώτην φοράν. Οι θεαταί θα απολαύσουν των ωραιοτάτων τοπίων της αεροπορικής διαδρομής Ιωάννινα - Αθήναι». Τα γυρίσματα της ταινίας, όπως γράφτηκε, κράτησαν 14 μήνες και σπαταλήθηκαν σ’ αυτά εκατομμύρια δραχμών.

Με το «Έξω φτώχεια!» σταμάτησε και η δραστηριότητα της εταιρίας παραγωγής, μιας εταιρίας που υποσχόταν μεγάλη προσφορά στην Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου. Οι αδελφοί Γαζιάδη με ανακοίνωσή τους στο περιοδικό «Κινηματογραφικός Αστήρ», που κυκλοφόρησε στις 8 Μαρτίου 1931,δήλωσαν ότι: «λόγω της επαχθούς φορολογίας θα περιορίση την παραγωγή της και το προσωπικόν της, ίνα μη ίδη τα κεφάλαιά της μετοχετευόμενα υπό μορφήν φόρου εις τα ταμεία των Ενοικιαστών του φόρου Δημοσίων Θεαμάτων».

Η ταινία θα προβληθεί το 1932 και στο εξωτερικό, με τον τίτλο «Farewell to Poverty».

 

Δείτε Επίσης

VIEW ALL -
TOP