1914 «Γκόλφω» Η πρώτη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή

Η Ελλάδα μόλις είχε βγει από δύο αιματηρούς πολέμους, και ο κινηματογράφος ήταν το αντικείμενο προόδου, φαντασίας, ακμής με καλλιτεχνικό αλλά και οικονομικό αντίκρισμα.

«Γκόλφω» Η πρώτη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή - CFF

Η τέχνη του κινηματογράφου δραστηριοποίησε το 1914 τον πρωτοπόρο παραγωγό και σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Μπαχατώρη να συνεταιριστεί με τον Ν. Κουκούλα και να ιδρύσουν στην οδό Χαλκοκονδύλη το «Επιστημονικόν ατελιέ- Αθήνη Φιλμς» που στοίχησε την εποχή εκείνη, 100.000 χρυσές δραχμές. Μαζί ξεκίνησαν τα γυρίσματα της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας, με οπερατέρ τον Ιταλό Φιλ. Μαρτέλλι και τον Ν. Κουκούλα. Η ταινία ήταν η «Γκόλφω» και ήταν βασισμένη στο βιβλίο του Σπυρίδωνα Περεσιάδη. Πρώτη ελληνική ταινία, πρώτη ελληνική παραγωγή ταινίας κανονικού μήκους.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Ολυμπία Δαμάσκου, ο Διονύσης Βενιέρης, ο Θάνος Ζάχος, και ο Γιώργος Πλούτης.

Η πρώτη αυτή προσπάθεια δεν μπορούσε να συγκριθεί με τις αντίστοιχες ξένες παραγωγές που ήδη προβάλλονταν στην Ελλάδα. Είχε σκοτεινά πλάνα, φτωχή σκηνοθεσία, υποτυπώδες μοντάζ, όπως και η ελλιπής υποκριτική προσέγγιση των ρόλων από τους ηθοποιούς, οδήγησε την ιστορική «πρώτη» «Γκόλφω» σε παταγώδη αποτυχία.

Η ταινία έλαβε κακές κριτικές και φυσικά έκανε ελάχιστες εισπράξεις. Η εταιρεία των Μπαχατώρη – Κουκούλα διαλύθηκε και ο πρώτος μετά λίγο καιρό αναχώρησε για την Ευρώπη.

Η κόπια της ταινίας μέχρι σήμερα είναι χαμένη. Υπάρχουν ελάχιστες φωτογραφίες και δημοσιεύματα της εποχής γύρο από την ιστορία της πρώτης ελληνικής ταινίας. Η ιστορική πρεμιέρα της ταινίας «Γκόλφω» πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο Πάνθεον στις 22 Ιανουαρίου 1915.

Δείτε Επίσης

VIEW ALL -
TOP