Ο Κίμων Σπαθόπουλος, γνωστός ως «ο Έλληνας Σαρλώ», υπήρξε ένας Καλλιτέχνης που λάτρεψε τον Κινηματογράφο, μέσα από την πολύπλευρη σχέση που ανέπτυξε με τον κόσμο της 7ης Τέχνης. Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1904, βρέθηκε στα νιάτα του να δουλεύει στο Παρίσι σε διάφορα κινηματογραφικά στούντιο, σε ρόλους κομπάρσου ή σε μικρούς ρόλους ηθοποιού.
Ζώντας στο περιβάλλον αυτό, μελετούσε, μάθαινε, σπούδαζε. Παρακολουθούσε τις τεχνικές λεπτομέρειες, τα μυστικά των φωτισμών, τον τρόπο σκηνοθεσίας, τη τέχνη του μακιγιάζ. Εκεί ανακάλυψε ότι μπορούσε με το κατάλληλο μακιγιάζ να μιμηθεί – με απόλυτη πειστικότητα! - τον διάσημο Σαρλώ, τον Τσάρλι Τσάπλιν. Μελέτησε τις κινήσεις του, τις παύσεις του, τον τρόπο της ερμηνείας του, με αποτέλεσμα να γίνει ο καλύτερος μιμητής του σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’20 ήρθε στην Ελλάδα και επιχείρησε να ερμηνεύσει στο πανί τον ήρωα που είχε αντιγράψει με επιτυχία. Κατόρθωσε να γυρίσει δύο μικρού μήκους ταινίες ως Σαρλώ με τις οποίες γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Ξένα περιοδικά και εφημερίδες αφιέρωσαν ολόκληρα άρθρα στον Έλληνα μιμητή του Σαρλώ, Κίμωνα Σπαθόπουλο. Την ίδια περίοδο θα γυρίσει και το φιλμ «Παλιάτσος της ζωής», σε σενάριο του Ορέστη Λάσκου.
Όμως στην Αθήνα του ’30, αυτό δεν ήταν αρκετό για να μπορέσει να συνεχίσει την καριέρα του. Έτσι, αναγκάστηκε να πουλάει καλλυντικά και είδη μακιγιάζ στα Θέατρα ή να εργάζεται ως μακιγιέρ, σε ελληνικές ταινίες που γυρίζονταν τότε. Οι τεχνικές γνώσεις που είχε αποκτήσει στο Παρίσι ήταν ανεκτίμητες, την εποχή εκείνη. Όλοι έτρεχαν να τον συμβουλευτούν.
Μετά την Κατοχή, το όνειρό του ήταν να γυρίσει «Το τέλος ενός τρελού», μια μεγάλη ταινία, ένα σενάριο με έντονη σάτιρα και με «ήρωα» τον Χίτλερ. Ξόδεψε όλα του τα χρήματα για την προετοιμασία της ταινίας, για περούκες, κουστούμια, διακόσμηση. Αλλά, η προσπάθεια παρέμεινε όνειρο…
Μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του ως Σαρλώ πραγματοποιήθηκε στην ταινία του 1945 «Η Ανθοπώλις των Αθηνών», ενώ η τελευταία ταινία του ως πρωταγωνιστής ήταν η «Σαρλώ, Αθήναι – Ινσταμπούλ» (ο Έλλην Σαρλώ στην Πόλη, Sarlo Istanbul'da), που γυρίστηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1954. Έκτοτε ασχολήθηκε αποκλειστικά με το μακιγιάζ.
Έφυγε από τη ζωή το 1990, σε ηλικία 84 ετών.