Ζιλιέτ Γκρεκό (7 Φεβρουαρίου 1927 - 23 Σεπτεμβρίου 2020)

Η Ζιλιέτ Γκρεκό / Juliette Gréco ήταν Γαλλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια. Έγινε η βασίλισσα της Μουσικής Σκηνής Saint Germain Des Prés του Παρισιού. Υπήρξε σύμβολο της μποέμικης ζωής και κυριολεκτικά λατρεύτηκε από τους Διανοουμένους της μεταπολεμικής Γαλλίας. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής από τη Solange Sicard. Έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο με το έργο «Βίκτωρ, τα παιδιά στη Εξουσία», το Νοέμβριο του 1946. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε ραδιοφωνικές εκπομπές αφιερωμένες στην Ποίηση. Ο φίλος της, Jean-Paul Sartre, που τη λάτρευε, την εγκατέστησε στο Hotel La Louisiane. Ήταν αυτός που είχε πει ότι η Γκρεκό είχε «εκατομμύρια ποιήματα στη φωνή της». Έγινε ευρέως γνωστή από τους συγγραφείς και τους καλλιτέχνες που σύχναζαν στο Saint-Germain-des-Prés, όπως ο Albert Camus, ο Jacques Prévert και ο Boris Vian, κερδίζοντας έτσι το παρατσούκλι «Η Μούσα του Υπαρξισμού».

Μετά την Απελευθέρωση, η Γκρέκο διαβίωνε σε χώρους μουσικής και ποίησης, όπως το «Le Tabou» στην Rue Dauphine. Εκεί γνώρισε τον Jean Cocteau, ο οποίος της έδωσε και τον πρώτο κινηματογραφικό της ρόλο στην ταινία του, «Orphée» (1950). Το 1949, ξεκίνησε μια σχέση με τον Αμερικάνο Μουσικό της Τζαζ, Miles Davis. Το 1957, αποφάσισαν να παραμείνουν για πάντα απλώς εραστές, εξαιτίας τόσο της καριέρας τους που αναπτυσσόταν σε διαφορετικές χώρες, όσο και του φόβου της να αμαυρώσει τη φήμη της σε μια διαφυλετική σχέση. Έμειναν εραστές και φίλοι μέχρι το θάνατo του Miles, το 1991.

Το 1949 επίσης, έκανε το ντεμπούτο της ως τραγουδίστρια καμπαρέ στο παρισινό καμπαρέ Le Boeuf sur le toit, ερμηνεύοντας τους στίχους πολλών γνωστών Γάλλων συγγραφέων. Το "Si tu t'imagines" της Raymond Queneau ήταν ένα από τα πρώτα τραγούδια της, με το οποίο έγινε δημοφιλής. Τα πιο γνωστά τραγούδια της ήταν τα «Jolie Môme», «Déshabillez-moi» και «La Javanaise». Τραγουδούσε κομμάτια με στίχους γραμμένους από Γάλλους ποιητές όπως ο Jacques Prévert και ο Boris Vian και από τραγουδιστές όπως ο Jacques Brel και ο Serge Gainsbourg.

Το 2015, έκλεισε τα εξήντα χρόνια της καριέρας της με μια παγκόσμια περιοδεία, που έφερε τον τίτλο "Merci". Η Ζιλιέτ Γκρεκό υπήρξε ένας μεγάλος μύθος όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από τις ταινίες της, τα τραγούδια της και τη στάση ζωής της.

JulietteGreco - CFF
JulietteGreco - CFF
JulietteGreco - CFF

Δείτε Επίσης

VIEW ALL -
TOP