1959. «Τα 400 χτυπήματα» / «Les Quatre Cents Coups»

Les Quatre Cents Coups - CFF

Ένα Κινηματογραφικό Αριστούργημα!

«Τα τετρακόσια χτυπήματα» είναι η πρώτη ταινία του σπουδαίου Γάλλου Σκηνοθέτη Φρανσουά Τρυφώ και μία από τις πρώτες ταινίες της Nouvelle Vague, του Γαλλικού Νέου Κύματος. Το σενάριο γράφτηκε από τους Francois Truffaut και Marcel Moussy. Ένα εξαιρετικό φιλμ που υποστηρίζει απόλυτα την αρχή ότι ο Κινηματογράφος Είναι Τέχνη και φέρει ατόφια πολλά από τα χαρακτηριστικά της Nouvelle Vague, όπως εναντίωση στην εμπορευματοποίηση και ριζοσπαστικές τεχνικές στην κινηματογράφηση. Η ταινία διαδραματίζεται την εποχή της δεκαετίας του ‘50 και είναι εμπνευσμένη από την εφηβεία του Σκηνοθέτη. Με καταπληκτική ατμόσφαιρα, όμορφα πλάνα και εξαιρετικές ερμηνείες που κάνουν το θεατή να γελάει, να κλαίει και να στροβιλίζεται με ταχύτητα στο Παρίσι του ‘50.

Θέμα της, η προσπάθεια ενός εφήβου, του Antoine Doinel, να αντιπαλέψει τόσο το αυστηρό σύστημα του σχολείου της εποχής του, όσο και την αδιαφορία και τη ψυχρότητα που εισπράττει από την οικογένειά του. Μαγεύεται από τον Κινηματογράφο και προσπαθεί να φέρει κοντά τους γονείς του μέσω αυτού, πράγμα που επιτυγχάνει, για λίγο όμως. Καταστάσεις και πρόσωπα συνωμοτούν εναντίον του, με αποτέλεσμα ο έφηβος να γίνει ένας αδιάφορος και απροσάρμοστος επαναστάτης. Λέει σε κάποια σκηνή: «Ίσως λέω ψέματα κάποιες φορές. Κάποιες φορές τους λέω την αλήθεια και δεν με πιστεύουν. Γι’ αυτό προτιμώ να λέω ψέματα». Στο τέλος, ξεφεύγει από τον εγκλεισμό που του έχουν επιβάλει και τρέχει προς τη θάλασσα, σύμβολο κάθαρσης, ελευθερίας και απεγκλωβισμού, αναζητώντας νέους ορίζοντες…

Ο Φρανσουά Τρυφώ για την ταινία αυτή κέρδισε το Α’ βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη στο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών, το βραβείο OCIC, καθώς και υποψηφιότητα για το Χρυσό Φοίνικα, Palme d’Or. Το 1960, προτάθηκε για το Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου. Το 1960 επίσης, κέρδισε - ως η καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία- το Βραβείο του Συνδικάτου των Γάλλων Κριτικών και το Bodil Award. Το 1961, ο Τρυφώ βραβεύτηκε ως ο Καλύτερος Σκηνοθέτης στα Sant Jordi Awards.

Στη Γαλλία το έργο έκανε τεράστιες εισπράξεις - 4,1 εκατομμύρια εισιτήρια - κι έγινε η πιο πετυχημένη ταινία του Τρυφώ. Θεωρείται παγκόσμια ως μια από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του Γαλλικού Κινηματογράφου. Το 2011, το έγκριτο αγγλικό κινηματογραφικό περιοδικό, Sight & Sound, την κατέταξε στην 39η θέση των καλύτερων ταινιών που προβλήθηκαν ποτέ, ενώ το Empire magazine στην 29η θέση της λίστας του με τις 100 καλύτερες ταινίες του Παγκόσμιου Σινεμά.

Ο Ακίρα Κουροσάβα, ο Λουί Μπονιουέλ, ο Ζαν Κοκτώ, ο Καρλ Ντράγιερ, ο Γούντι Άλεν και πολλοί άλλοι σημαντικοί Δημιουργοί δήλωσαν ότι είναι μία από τις πιο αγαπημένες τους ταινίες. Ο μεγάλος ιστορικός του Κινηματογράφου Ζωρζ Σαντούλ έγραψε στο Lettres Francaises: «Το συναίσθημα συναρπάζει».

Όσοι δεν την έχετε δει ανακαλύψτε την και όσοι την έχετε δει ξαναδείτε την!

αρχείο Λευτέρη Λαμπράκη

Les Quatre Cents Coups - CFF
Les Quatre Cents Coups - CFF
Les Quatre Cents Coups - CFF

Δείτε Επίσης

VIEW ALL -
TOP