7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Πρεμιέρα με τη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη

Το 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό στις 23 Οκτωβρίου και ως ταινία έναρξης επιλέχτηκε η εμβληματική ταινία Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη σε μια νέα ψηφιακή έκδοση για τις ανάγκες του Φεστιβάλ.

Η ταινία Στέλλα εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Φεστιβάλ των Καννών, τον Μάιο του 1955, αποσπώντας ευμενείς κριτικές, ενώ το 1956 κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας των ανταποκριτών ξένου τύπου του Χόλυγουντ, ανοίγοντας τον δρόμο στον σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη για μεγάλες ταινίες και διακρίσεις και στην πρωταγωνίστριά της, Μελίνα Μερκούρη για διεθνή καριέρα. Το 1960, έλαβε το Βραβείο Καλύτερων ταινιών της περιόδου 1955 – 1960, στο πρώτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σ’ έναν κόσμο που η γυναίκα βασανίζεται, τόσο στο οικογενειακό όσο και στο κοινωνικό της περιβάλλον, αμφισβητούμενη και υποτακτική, η ταινία έρχεται να δείξει τον δρόμο της χειραφέτησής της, προβάλλοντας τη Στέλλα, τη γυναίκα που επαναστατεί ενάντια σε κάθε λογής συμβατικότητα, παίρνοντας η ίδια τη μοίρα στα χέρια της. Ο τρόπος που ο σκηνοθέτης στέκεται απέναντι στη Στέλλα και οι εγκωμιαστικές κριτικές του ξένου Τύπου αναδεικνύουν την ηρωίδα ως το πρότυπο της γυναικείας απελευθέρωσης.

Η ταινία  – κλασική πια – προβάλλεται διαχρονικά σ’ όλο τον κόσμο, ακόμη και σε διάφορα Πανεπιστήμια. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην Αυστραλία, στη Σχολή Γλωσσών της Βικτώριας – το Κρατικό Σχολείο Γλωσσών- η ταινία Στέλλα διδάσκεται στους μαθητές της Β’ Λυκείου, ως παράδειγμα για τον ρόλο της γυναίκας και του άντρα στο πέρασμα του χρόνου, μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο.

Στην Πρεμιέρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, στις 23 Οκτωβρίου 2019, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, θα παραβρεθεί η βραβευμένη ηθοποιός Τατιάνα Παπαμόσχου, που ενσάρκωσε την Ιφιγένεια στην ομότιτλη σπουδαία ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, ενώ το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», που είναι υποστηρικτής του Φεστιβάλ, θα εκπροσωπηθεί από την Αντιπρόεδρό του, κ.  Ξένια Καλδάρα.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Μελίνα ΜερκούρηΓιώργος ΦούνταςΣοφία ΒέμποΑλέκος ΑλεξανδράκηςΒούλα ΖουμπουλάκηΚώστας ΚακκαβάςΤασώ ΚαββαδίαΧριστίνα Καλογερίκου και άλλοι.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις

Μουσικά μοτίβα: Βασίλης Τσιτσάνης

Στίχοι τραγουδιών: Μιχάλης Κακογιάννης και Μάνος Χατζιδάκις

Σκηνικά: Γιάννης Τσαρούχης

Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη

Παραγωγή: Μήλλας φιλμ