1906. Η πρώτη ελληνική επαγγελματική ταινία

είναι ένα ζουρνάλ (επίκαιρα) του Γάλλου Λεόνς Σνάιδερ

Το 1906, λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα Ολυμπιακοί Αγώνες, η λεγόμενη Μεσοολυμπιάδα γιατί πραγματοποιούνται στο διάστημα μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων του 1904 και εκείνων του 1908. Στη Μεσοολυμπιάδα, η ελληνική συμμετοχή δεν κερδίζει κανένα μετάλλιο. Κερδίζει όμως ο Κινηματογράφος. Οι Αγώνες Κινηματογραφούνται. Τους κινηματογραφεί ο Γάλλος Κινηματογραφιστής Λεόνς Σνάιδερ, αντiπρόσωπος της Γκωμόν με γραφείο στην οδό Ζεύξιδος 1 στην Αθήνα, ο οποίος βρίσκεται στην πρωτεύουσα την περίοδο αυτή, γυρνώντας από μια αποστολή στην Αίγυπτο.

Οι πρώτες προβολές αυτής της ιστορικής ταινίας γίνονται στο κτίριο του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στο κέντρο της Αθήνας, στην Πλατεία Καρύτση. Σε άρθρο της εφημερίδας Εμπρός, της 13ης Μαΐου 1906, με τίτλο «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από Κινηματογράφου», διαβάζουμε: Έχασαν ομολογουμένως όσοι δεν παρέστησαν χθες εις την αίθουσα του Παρνασσού όπου εγένοντο αι προβολαί των αγώνων διά του Κινηματογράφου της Επιτροπής. Ευτυχώς αύριον συνεχίζονται αι προβολαί με τας υπολοίπους τέσσαρας ημέρας των Αγώνων, εις την ιδίαν αίθουσαν. Ας σπεύσουν όσοι θέλουν να ιδούν τον Μαραθώνιον δρόμον, την Δισκοβολίαν, την επίδειξιν των σχολείων της τελευταίας ημέρας και την βράβευσιν των νικητών.

Το 1960, ο Σκηνοθέτης και Ιστορικός του Κινηματογράφου, Φρίξος Ηλιάδης, σημειώνει: «από την ταχύτητα της προβολής καταλαβαίνουμε πως η επεξεργασία πρέπει να έγινε στην Αθήνα, γι’ αυτό και την θεωρούμε ως την πρώτη ελληνική ταινία. Λέγεται ότι οπερατέρ ήταν ο εδώ αντιπρόσωπος της Gaumont, κάποιος Λεόν».

Πρόκειται για την πρώτη επαγγελματική κινηματογραφική λήψη. Ο Λεόν Σνάιδερ «πολιτογραφήθηκε» έτσι ως ο πρώτος Έλληνας επαγγελματίας Κινηματογραφιστής.

The 1st Pro Greek Movie - CFF

Αναχώρηση των επισήμων προς το Στάδιο που διεξάγονται οι αγώνες.

1906 Greek Olympic Games - CFF

Η είσοδος του Παναθηναϊκού Σταδίου με τους διάσημους καλεσμένους.

1906 Greek Olympic Games - CFF

Η έναρξη των αγώνων έγινε από τον Βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιο τον Α.

1906 Greek Olympic Games - CFF

Η Μεσοολυμπιάδα διήρκησε 11 ημέρες με τη συμμετοχή 903 αθλητών από 20 χώρες. Μεταξύ των αθλητών υπήρχαν 20 μόνο γυναίκες.

1906 Greek Olympic Games - CFF

Δείτε Επίσης

VIEW ALL -
TOP