Χόλλυγουντ 1927: The Jazz Singer

Η ταινία που σήμανε το τέλος του Βωβού Κινηματογράφου

 

«Περιμένετε ένα λεπτό, περιμένετε ένα λεπτό, δεν έχετε ακούσει τίποτα ακόμα»! Αυτή ήταν η πρώτη φράση που ακούστηκε ποτέ σε ταινία μεγάλου μήκους. Πρόκειται για την ταινία «The Jazz Singer», που γυρίστηκε στο Χόλλυγουντ το 1927, και ο πρωταγωνιστής της, ο Al Jolson, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μίλησε στη μεγάλη οθόνη, λέγοντας αυτά τα «προφητικά» λόγια.

Η ταινία γυρίστηκε με το σύστημα Βίταφον (Vitaphon), το οποίο υπήρξε η κατάληξη μιας σειράς εφευρέσεων του Τόμας Έντισον. Από το κινητοσκόπιο και το φωνόγραφο του εφευρέτη γεννήθηκε το κινετοφόν και στη συνέχεια το γραμμόφωνο, που συνόδευε την εικόνα στις προβολές, αλλά εξαρτιόταν από την ταχύτητα του χειριστή για να υπάρξουν ταυτόχρονα στο πανί εικόνα και ήχος.

Το σύστημα Βίταφον κατάφερε τελικά το συγχρονισμό των μέσων και έτσι γεννήθηκε η πρώτη ομιλούσα ταινία, το «The Jazz Singer», όχι όμως σε όλο της το εύρος. Ήταν βουβή κατά το 90%, με μεσότιτλους, και μόνο κατά το 10% με συγχρονισμένο τον ήχο. Υπήρξε μέχρι τότε η πιο ακριβή ταινία στην Ιστορία του Κινηματογράφου. Την επόμενη χρονιά, επτά αμερικάνικα Στούντιο προμηθεύτηκαν το νέο σύστημα. Η εποχή του Βωβού Κινηματογράφου τελείωνε για να ανατείλει η εποχή του Ομιλούντος.

Η ταινία «The Jazz Singer» είναι μια αμερικάνικη, μουσική, δραματική ταινία σε σκηνοθεσία του Alan Crosland και πρωταγωνιστή τον Al Jolson. «Διηγείται» την ιστορία ενός τραγουδιστή, γιό Εβραίου, υπεύθυνου Συναγωγής, ο οποίος γυρίζει την πλάτη στον πατέρα του και τη θρησκεία του, αναζητώντας τη μουσική, την φήμη, την αγάπη… Στις 6 Οκτωβρίου 1927, το «Jazz Singer» έκανε πρεμιέρα στο Warner Theatre της Νέας Υόρκης και έσπασε ρεκόρ στο box-office, καθιερώνοντας την Warner Brothers ως σημαντική Εταιρεία του Χόλλυγουντ, αφού κέρδισε την πρωτοκαθεδρία στην «επανάσταση» του Ομιλούντος Κινηματογράφου.

Το 1977, το Χόλλυγουντ γιόρτασε τα 50 χρόνια του Ομιλούντος Κινηματογράφου, εκδίδοντας επετειακά γραμματόσημα και φακέλους πρώτης κυκλοφορίας που απεικόνιζαν την αφίσα και τον πρωταγωνιστή της ταινίας. Επιπροσθέτως το «Jazz Singer» έχει επιλεγεί για συντήρηση από το Αρχείο Κινηματογράφου του Κογκρέσου, ως μία από τις πιο ιστορικές ταινίες.

Η ταινία προβλήθηκε στην Ελλάδα, το 1929 στον κινηματογράφο Αττικόν, στην Αθήνα, με τον τίτλο, «Ο τραγουδιστής της τζαζ» και τον Νοέμβριο του 1930, στον κινηματογράφο Ολύμπια, στα Χανιά.

The Jazz Singer - CFF
Al-Jolson - Mammy - CFF
Talkie The Jazz Singer - CFF
The Jazz Singer - CFF

Δείτε Επίσης

VIEW ALL -
TOP